Сливен е най-бедната област, според Института за пазарна икономика

Най-бедната област в България е Сливен, става ясно от изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Разликата между нея и най-богатата област – София, се колебае около 4,5 пъти.

Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе се характеризират с много добри икономически показатели. Характерен за всички области – лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот.

В дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност, се казва в изследването.

Икономическото развитие на Хасково е средно. За региона е записано следното: След колеблив ръст на брутния вътрешен продукт на човек от населението в област Хасково през 2015 г., той нараства значително и изпреварва средния ръст за страната. Заетостта продължава да нараства, а безработицата – да намалява. Хасково остава сред областите, които привличат най-малко инвестиции. В областта се отчита значително повишаване на достъпа и използването на интернет. През 2017 г. усреднените размери на местните данъци и такси в общините от областта остават близки до средните за страната.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук