След 22 години информират собственик, че колата му не е открита, а той си я кара

„Има такава държава“, казва Инко Бургелов и благодари… А Маздата му вече е спомен

Преди 22 години, докато е на почивка със семейството си във Варна, изчезва Маздата на димитровградчанина Инко Бургелов. Колата е открадната от паркинг в морската столица. Намерена е още на следващия ден, но парадоксално – издирването й продължава, въпреки това. Собственикът й, пък, едва преди дни е информиран, че колата и крадецът не са открити, както и че е изтекъл давностният срок.

„Има такава държава“, иронично започва пост на страницата си в социалната мрежа Бургелов, където публикува постановление на Районна прокуратура – Варна, от 28 февруари 2019 г., връчено му преди дни. В него се изяснява, че Маздата е открадната на 28 април 1997 г., а на 18 май същата година стартира производство срещу неизвестен извършител.

Въпреки извършените следствени действия, не са били събрани доказателства за крадеца… като с постановление от 12 юни 1997 г. – производството е било спряно, пише в наши дни Прокуратурата. И уточнява, че давностният срок изтекъл на 28 април 2012 г., 15 години по-късно.

Благодарности на родната прокуратура, че след 22 години ме информира, че откраднатата ми кола не е открита и крадецът не е заловен. Благодаря и за това, че 7 години след изтичане на давностния срок, ме информира за изтичането му. Благодаря, че до миналата година докогато жена ми я караше, не я спря родната полиция, тъй като тя /колата/ бе обявена за издирване. Така, иронично, се обръща димитровградчанинът и уточнява, че отскоро колата, „доживяла до дълбока старост“, е предадена за скрап.

Но как е станало всичко? Половин час след кражбата на автомобила, Бургелов отива в районното управление във Варна и подава жалба, за да бъде обявена за издирване. Обажда се и на застрахователна фирма в Хасково, подразделение на силовата компания „777“, където автомобилът е бил застрахован, и то за такава сума, че ако е трябвало да бъде изплатена, ще струва почти колкото две коли.

Откраднаха ми Маздата вечерта, но застрахователите ми я намериха още на следващия ден и ми казаха откъде да отида да си я взема. След това, преди да си тръгнем към Димитровград, минах отново през полицията, за да ги информирам да отпишат колата от издирване, споделя димитровградчанинът. Оттам насетне, не е ясно как са се развивали преписките, но явно – прокуратурата не е била информирана, че колата е намерена. Същата прекратила производството още през юни 1997 г., но издирването, де факто продължило до 2012 г. – 15 години след това, когато по давност – е сложена точка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук