СЛЕД ХЪРВАТИЯ, КМЕТЪТ В ТУРЦИЯ, ТЕМАТА: ПРОЕКТИ И ИНВЕСТИТОРИ

На официално посещение в Турция замина кметът на Димитровград Иво Димов. То е свързано със стартиралия прием на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Турция“. Другият елемент от посещението му касае инвестиционни намерения на компании, желаещи да инвестират в рамките на община Димитровград, съобщи на пресконференция заместник-кметът Яшо Минков.

Преди няколко дни градоначалникът бе в Кутина, Хърватия, където подписа с колегата си Андриа Рудич меморандум за сътрудничество. В ход е и процедурата по побратимяването на Димитровград и Кутина.

Двата основни приоритета по ТГС „България  – Турция“ са околна среда и устойчив туризъм. Община Димитровград, най-вероятно, ще кандидатства и по двата приоритета, но по-голяма тежест за нас ще бъде околната среда. По него имаме проектна готовност за изграждане пожароизестителна кула, в землището на село Крепост, съобщи още Яшо Минков.

Проектът за кулата срещу пожари е изготвен през миналата година, на стойност 600 хил. лева. Тази година сериозно са намалени средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество, като таваните на проектните предложения не могат да надвишават 600 хил. евро. От друга страна, партньорът ни от турска страна, община Узункюпрю, има намерение да прави аналогично съоръжение, насочено към превенция от наводнения, допълни заместник-кметът.

За изграждането на подобна кула се говори от няколко години. В края на миналата бе съобщено, че подобен проект е получил одобрение, по Програмата за развитие на селските райони…

Минков уточни, че по втората приоритетна ос – за туризма, общината не е готова с проекти, но има изготвени концепции. Предстои да се види дали партньор ще бъде отново Узункюпро или друга турска община.

Що се отнася до ТГС „България – Гърция“, все още не е обявена програмата за набиране на проектни предложения. Очаква се това да стане до края на годината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук