Димитровград се побратимява с германския Айзенхютенщадт

контакти

На заседанието си през юли Общинският съвет взе решение за побратимяване на сръбския и българския Димитровград. Сега предстои да приеме решение за побратимяване с германския град  Айзенхютенщадт.

Приятелството между двата града, които са подобни по своята история, датира още от 1969 г., като предстои официално те да се побратимят. В отношенията им, които продължават до днес, са реализирани културен и икономически обмен, подчертава в записката си председателят на ОбС Гергана Кръстева.

Поради своята история, като цялостно основаване на града и градското развитие с различни архитектурни паметници, Айзенхютенщадт се счита за специален архитектурен ансамбъл.

Германският град е разположен в окръг Одер-Шпре, провинция Бранденбург. Той е построен през 1950 г. в ГДР. През 1953 г. е преименуван на Сталинщад в памет на Й. В. Сталин. Градът, наречен „град на стоманодобивни работници“, се смята за „първия социалистически град на германска почва“, чиято архитектура е повлияна от съветския стил.  През ноември 1961 г., след XXII конгрес на КПСС, градът е преименуван на Айзенхютенщадт. Той е създаден като планиран град след решение през юли 1950 г. като социалистически жилищен град за Железния и стоманен комбинат, който все още е основен работодател. Сталинщат, наречен окръг, е обединен през 1961 г. с Айзенхютенщадт. Центърът принадлежи на област Одер-Шпрее и се формира до 1993 г. отделен градски окръг. Оттогава градът е със статут на официален без окръжен град. Към настоящия момент населението на града е около 30 000 души . Разделя се на 4 градски подрайона. Името буквално означава „градът на металургическия завод“. Накратко е наричан Хюте.

Снимка: eisenhuettenstadt.deПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук