След скандала със Сидеров: Обществената телевизия цензурира сама себе си

Броят на „Референдум“, излъчен на живо по БНТ във вторник вечерта – 1 октомври, няма да бъде повторен и предаването ще бъде свалено от сайта на телевизията. Това информира пред Обществената телевизия генералният й директор Емил Кошлуков. Причината бе скандалът, който възникна с един от участниците – Волен Сидеров.

Ще сваля предаването от сайта, защото не смятам, че трябва да разпространяваме този цирк допълнително, гордо, но с нотка на срам, заяви Кошлуков. Оставяйки настрана всичко останало около скандала, тези думи на генералния директор също скандализират, защото подтекстът им е: Който гледал, гледал, който не е гледал – да е гледал. А това си е автоцензура, в пряк смисъл.

Фактите са си факти и те са такива, каквито са. Ръководството на Обществената телевизия, обаче явно е решило, че тези факти трябва да бъдат заличени, най-малкото, като бъде премахнато предаването от сайта на медията, за която и народът плаща и „може да поръчва музиката“. Само че, вместо да се решава, проблемът така се задълбочава…, защото в един момент, всички започват да говорят за нещо, което де факто го няма. Така се нарушава правото на зрителя да прегледа материала, независимо дали го е наблюдавал на живо или пропуснал. А и ситуацията става като при шрауса, който си мислел, че като си забие главата в пясъка, проблемите ще изчезнат.

БНТ не е пошла телевизия. Не търсим популярност чрез скандали, каза Кошлуков в отговор на въпрос защо е премахнат записа, цитиран от dnevnik.bg. Когато беше програмен директор и водещ на друго предаване на БНТ, той показа среден пръст на зрителите, припомня изданието.

Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ, заяви още Кошлуков, който разпореди на колегите си да не канят въпросния човек. Може ли и това да се разглежда като цензура, е тема в развитие. Все пак, директорът допълни, че ако Сидеров се извини… Той обаче намеква, че може да съди БНТ…

В крайна сметка, кой е Кошлуков, че еднолично да решава да маха това или оново или да кани този, а на онзи да отакзва достъп? Той предпочитал да плати глоба, вместо да допусне подобно нещо да стане повторно. Нещата обаче не изглеждат толкова прости…, а може и да е точно така.

Накратко, след като в предаването времето на Сидеров изтече, водещата Добрина Чешмеджиева се опита да даде думата на другите гости в студиото, но той продължи да говори. Ситуацията ескалира дотам, че се наложи да бъде повикана жандармерия. След кратко прекъсване, предаването продължи, но без Сидеров.

Днес последва декларация и още позиции на БНТ, с които заклеймява грубото отношение на Сидеров, застава зад водещата Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването и т. н. обичайности. Съветът за електронни медии /СЕМ/ също излезе с позиция. Волен Сидеров, поканен за участие в качеството си на председател на предизборния щаб на парламентарно представена политическа сила, си позволи да наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ, се казва в нея.

Дали Сидеров е имал основания за острата си реакция, провокиран или не от опонент, или водещата не се е справила не дотам добре, или още в началото е смятал да прави такъв „цирк“ /по Кошлуков/ – не е от такова значение. Най-вероятно за изнервянето му една от основните причини е, че партньорите му вече са бивши такива. В. Симеонов, който също по едно време бе заклеймен от обществото, тактично се хвана за К. Каракачанов и двете им формации – заедно, ще прескочат почти сигурно бариерата за влизане в следващия парламент, когато и да се конституира той. За Сидеров не е много сигурно, но ще видим, може да изкара още някой коз от ръкава. Все пак, от снощи насам персоната му е водеща новина в почти всички медии. Някои казват, че лоша реклама нямало.

… Въпреки че предаването липсва от странацита на БНТ, в ютуб, оказа се, то фигурира и зрителите могат да го видят във видеото отдолу:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук