След рефинансиране на кредит освобождават ресурс за неизплатени заплати в болницата

Изведоха пет мерки за подобряване финансовото състояние. Обявяват конкурси за МБАЛ и Медицинския център

Рефинансиране на кредит на МБАЛ „Света Екатерина“, за който гарант е Община Димитровград, е една от петте мерки, целящи подобряване финансовото състояние на болницата. Това бе коментирано на среща с общинското и ръководството на лечебното заведение, водена от кмета Иво Димов. Участие взеха управителят на МБАЛ д-р Матей Матеев, заместникът му д-р Валентин Палашев, председателят за Комисията по здравеопазване в ОбС д-р Вълчо Митрушев, главната сестра Златка Генчева-Атанасова – председател на синдикалната организация в лечебното заведение и др.

Акумулираното като процент неизплатени заплати ще бъде дадено на по-късен етап, след рефинансиране дейностите по кредита. В момента болницата дължи около 800 хил. лева от изтегления кредит. След като го рефинансираме, ще получим още 700 хил. лева, правейки сумата до 1,5 млн. лева. С тези средства ще бъдат покрити определени текущи задължения. Това ще освободи ресурс, за да могат да се разплатят натрупаните около 250 хил. лева заплати към персонала, коментира Иво Димов.

Кметът уточни, че медиците няма да получават от следващия месец пълни заплати. Това ще стане, когато болницата започне да акумулира ресурс, който да стига  за заплати и погасяване на текущи разходи. Д-р Матеев допълни, че Медицинският съвет в края на октомври е коментирал ситуацията, но мерките са обсъждани още през лятото, а не са свързани с натиск, след изразеното недоволство. Според него дължимите заплати, още от края на 2015 г., ще бъдат изплатени в периода на зимата, след рефинансирането. Междувременно, от думите му се разбра, че предписанията, които изготвя Иснпкецията по труда, все още не са достигнали до болницата.

Градоначалникът поясни още, че следващите месеци ще се вдигне заработката на болницата.  Това ще даде възможност за изплащане на по-голяма част от заработените заплати. Според него, трябва от следващата година договорът със Здравната каса да бъде при нови условия и лимитите да функционират по различен начин. Зимните месеци, например, когато има повече болни, Здравната каса налага прекалено малък лимит. Когато се надвиши този лимит, той не се изплаща. От друга страна, през лятото, когато хората са често по почивки, не се надхвърля 70% от този лимит. Надеждите му са новият здравен министър да преразгледа начина на финансиране, тъй като на много места общинските болници, каквато е димитровградската, са в подобно положение.

Правят нов център за спешна помощ, местят детско отделение

Останалите мерки са следващи рефинансирането – освобождаване на ресурс за покриване на неплатени задължения и заплати; продължаване практиката на допълнително финансиране от общинския бюджет; учредяване на фонд за събиране на средства от продажбата на активи; след осигуряване на финансова стабилизация – извършване на структурни промени.  Бе подчертано, че оптимизацията не включва закриване на отделения. Тя обхваща изграждане на нов Център за спешна медицинска помощ, нещо, за което се работи от много време. Новият ЦСМП ще се намира встрани от болницата и ще освободи мястото на сегашния, като идеята е там да се премести Детско отделение… Нещо, за което вече бе писано.

Всички в болницата очакваме да бъдем удовлетворени от работата си, коментира накратко Златка Генчева-Атанасова. Ще направим всичко необходимо да стабилизираме болницата, допълни д-р Митрушев.

Изясни се още, че са изтекли договорите на управителите не само на МБАЛ, но и на Медицинския център. Логично е, подчертаха на срещата, да се обявят нови конкурси. Предстои на сесиите през ноември или декември да се гласуват съответните докладни записки. Цялостно развитие не се очаква по-рано от началото на пролетта.

Днешната среща беше много ползотворна. Проблемите са от няколко години и ще работим заедно за решаването им. Не трябва обаче да забравяме, защо болницата стигна до това незавидно положение. Бързо забравихме как 50 хил. лева неразплатени задължения набъбнаха на 600 хил. лева. Забравихме как не се плащаха осигуровки към НАП, които отново Община Димитровград погаси. Трябва да го напомня, защото нито един от присъстващите няма вина за ставащото, каза накрая кметът на Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук