След наша публикация: Помогнаха ли на Пламен?

Какво опитват социалните служби за него и другите бездомници

контакти

Работят ли адекватно социалните служби и достига ли помощта до нуждаещите се? Без да се замислят, мнозина биха отговорили с категорично „Не“. Но така ли е? Наскоро описахме незавидното положение на 32-годишния Пламен Паскалев, познат като човекът, връщащ  колички пред „Кауфланд“ в Димитровград. Той трудно ходи, изкривен е и от ден на ден здравословното му състояние се влошава. Пребивава в къща в окаян вид при вуйчо си в село Черногорово… Описахме несретата му, изпратихме информация до Министерството на труда и социалната политика и получихме отговор за предприетите действия.

Да помагаш на инат

От Агенцията за социално подпомагане (АСП) информираха, че от Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) – Димитровград е извършено проучване по случая. Оказва се, че Паскалев получава топъл обяд по програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от „Европейския социален фонд плюс“, от самото стартиране на този вид услуга.

Социалните работници от ДСП – Димитровград многократно са го консултирали за възможностите за подпомагане, включително и ползването на  социална услуга „Център за временно настаняване“, но той е отказвал, информират от АСП.

На 23 април, все пак, Пламен депозира заявление в ДСП за ползване на социална услуга. Още на следващия ден е изготвена предварителна оценка на потребностите, с която е насочен към социалната услуга „Център за временно настаняване“, поясняват от Агенцията…

За развитието оттук насетне, разказа директорът на ДСП – Димитровград Жанета Желева.

Възложиха ни конкретна проверка. Колегите ходиха до хипермаркета, не го намериха. Посетиха и къщата в Черногорово, където също не бе открит. Уведомиха ме обаче, че домът е в много лошо състояние, неподходящ за живеене, обясни г-жа Желева.

Дали разбрал, че го търсят, или е съвпадение, почти по същото време Пламен пристига в димитровградската дирекция, с такси, заедно с  друг известен персонаж в незавидно положение – Ванчо.

Понеже жилището в Черногорово не е подходящо за живеене, предложихме му да го изпратим в Центъра за временно настаняване. И друг път сме му предлагали, но той все е отказвал. Този път се съгласи. Подаде заявление, изготвихме документи, заведохме го до центъра…, разказа директорът на ДСП. Там се изкъпал, дали му чисти дрехи и несретникът казал, че си тръгва, че това не е за него. Държал се и не много лицеприятно.

За него стана ясно още, че всеки ден ходи до социалната дирекция в Димитровград, понеже под нея е мястото, където получава топлия си обяд. Нееднократно служителите, виждайки в какво състояние е, му предлагали възможности за подпомагане, но отказвал. Обяснявали му още, че може да се регистрира в Бюрото по труда, за да се търсят още варианти за подпомагане. Да бе, да, изобщо не ме интересуват вашите регистрации, така отговарял…

Кирчо и другите

Кирчо

Съдбата на Пламен и какви средства успява да си набавя, на този етап няма да коментираме повече. Ще посочим други случаи с бездомници в Димитровград, поразителни от гледна точка, че институциите си вършат работата, но отсреща не откликват на подадената ръка. Фрапиращ случай е с Кирил Недев, познат като Кирчо, известен като ВИП бездомника на Димитровград. Още с откриването на Центъра за временно настаняване, той бил първият, на когото са предложили да стане обитател. Без мен!, категоричен бе пред медията ни преди години димитровградският бездомник №1. За това си има някакво обяснение. В по-предни периоди Кирчо редовно подавал документи за настаняване в центрове на други места, много преди да е отворил димитровградският. Настанявали го, но правел много зулуми и го гонели още първата седмица. Дотам се стигнало, че още като чуели за него, отказвали да го приемат повторно. Самият той е споделял, че това е една от причините да отказва настаняване. Иначе по улиците не се е чуло досега да създава проблеми.

Подобните случаи обаче продължават. Немалко усилия институциите положили да помогнат на кръстосваща в Димитровград превита на две баба, регистрирана като жител на Първомай, област Пловдив. Едва успели да я склонят да отиде до центъра, почти веднага си тръгнала.

„Приютеният“ бездмомник Добри

Последните два случая са отпреди време, но следващият е пресен. Преди броени дни в социалната мрежа бе публикуван пост, че лежащ навън възрастен човек е приютен временно в коридор на блок, нахранен е, дадено му е одеяло и ако някой може да помогне… Впоследствие, става ясно, че човекът е настанен в Центъра, но… Добри се казва…вчера говорих с шефа на дома….не давал да се подстриже и не спазвал правилата, ми отговориха. Стоял там една вечер и напуснал, се посочва под поста. Ден по-късно, Добри бе направил бивак в тунелчето на блок 16 на бул. „Георги С. Раковски“. После изчезна и не се знае къде е…

Така че, очевидно, институциите си вършат работата, но е очевидно и, че има проблем, и той не е свързан само с неразбирането от страна на бездомници и подобни. Може би трябва да се помисли и за психологическа помощ, защото хора, изпаднали задълго в незавидна ситуация, не могат да преценят смисъла, че е важно и какво сам правиш, за да си помогнеш.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук