След застудяването, опасност от инфекции на дихателната система

След застудяване на времето, увеличава се опасността от инфекции на дихателната система. През есента очакваме коронавируси, риновируси, ангини… В момента такива няма, успокои пред nova.bg проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В първите дни на септември все още времето е хубаво, но има големи амплитуди между минималните и максимални температури, които ще се увеличават. Рано сутрин вече се налага да носим връхна дреха, както и вечер, а скоро ще дойде новият сезон. Смяната на топло с хладно е сериозен фактор за настинка.

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Причинителите на тези “есенни болести” са бактериите и вирусите. Много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента. Не трябва да се пренебрегват ваксините, а също и лекарствените средства, които укрепват организма след различни инфекции.

Традиционно се препоръчва консумацията на лук и чесън. Добре е денят да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови лимони, както и консумация на плодове.  Източник на витамини и подходящ за консумация е чаят с билки или горски плодове.

Не бързайте с лекарствата и ако се вдигнали малко температура. Не забравяйте, че тя е защитен механизъм на организма и лишавайки го от възможността за борба, вие способствате за зачестяването на болестите. Приемайте лекарствени средства за намаляване на температурата, ако термометърът показва над 38 градуса, пише www.zdrave.bg.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук