СЛЕДИМ ИЗБОРИТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ СЪС SORA

контакти

Както вече е известно, ще можем да следим онлайн паралелно преброяването на гласовете от парламентарните избори, които ще се проведат тази неделя – 12 май. То ще бъде извършено от австрийския институт за изследвания и консултации SORA. Резултатите ще са ясни след вота и могат да се следят на този ЛИНК.

На сайта от SORA обясняват, че първите прогнозни резултати ще бъдат публикувани на 12 май между 22 и 24 часа българско време и 19 и 21 часа GMT. Това ще става на български и на английски език. За пълна прозрачност ще се публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на СИК. Резултатите от паралелното преброяване ще бъдат ясни в понеделник. Статистически анализ пък ще бъде направен на следващия ден.

Преброяване ще се осигури във всички над 11 900 секции. Хората ще могат да проверяват резултатите във всяка една секция и да свалят сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия. Статистическият анализ на SORA ще бъде на базата на 600 секции.

Споразумение за паралелното преброяване подписаха пет партии БСП, ДПС, ДСБ, „Атака“ и Движение „България на гражданите“. То ще струва над 142 000 евро с ДДС.

SORA е австрийски изследователски институт, специализиран в избори, политика и методология на социалните науки. Екипът му е съставил успешни прогнози в изборната нощ за над 50 избори от 1994 г. насам.

От Централната избирателна комисия информират, че паралелното преброяване няма отношение към резултата от изборите. Валидни са само резултатите на ЦИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук