Слави Трифонов: Населението е 6.7 млн. души, избирателите са 6.7 млн. Как става номерът?

Отсега да е ясно – ИТН ще участва само в коалиция, приемаща въвеждане на електронно дистанционно гласуване

Не знам дали на вас ви прави впечатление едно нещо, но на мен ми боде очите. Значи, цялото население на България към днешна дата е около 6,7 млн. души.

А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани.

Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас – децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права…, написа на профила си Слави Трифонов, във връзка с преброяването на населението и предстоящите парламентарни и президентски избори.

Председателят на партия „Има такъв народ“ (ИТН) пресмята, че след като междинните резултати сочат 5 658 000 преброени души (82% от населението), предположението е, че цялото население на България е около 6,7 млн.души. Той посочва, че при последното преброяване от 2011 г. населението на България беше 7 364 570 души. И прави констатацията, че за 10 години България се е “стопила” с близо 700 хиляди души! С други думи всяка година България се “стопява” с един град като Велико Търново, което е показателно за отрицателния прираст и външната миграция.

Всъщност, истината е доста проста. Големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. “мъртви души” в тях. „Мъртвите души” не са непременно починали хора, макар че допускам в избирателните списъци да има и такива… Със сигурност обаче огромната част от т.нар. “мъртви души” са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина – дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница, пише Трифонов.

…Трябва да се каже, че присъствието на българите зад граница в избирателните списъци у нас и практически невъзможността те да гласуват, понижава изкуствено общата избирателна активност. От друга страна, така големите партии години наред завишаваха фалшиво процента гласове за себе си.

Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те “имат право на България”.

Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност, заявява още председателя на ИТН.

Затова, отсега да е ясно – „Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Защото България е там, където има и само един българин, и защото всеки има право на глас, завършва поста си Слави Трифонов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук