СЛАБА ЧЕРЕШОВА РЕКОЛТА ОТЧИТАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

контакти

Слаба черешова реколта отчитат производители от Крепост, което се слави с дългогодишните си традиции в тази област. Причината е липсата на достатъчно влага поради малкото паднал дъжд. Този сезон черешите са по-ситни от предните. Направо ме е яд да ги продавам. Имам около 15 изсъхнали дървета на моето място от 6 дка. Миналата година обаче бяха повече, казва Иван Дончев. Неговите думи потвърждава колегата му Добри Желев, който обработва 10 дка градина.

Тази година червените плодове производителите продават отново на тържището до „Шъркелите”. Предлагат ги и от двете страни на пътя. Решение пазарът да се премести от кръстовището за селото беше взето през 2012 г. Причина бе да се избегнат произшествия от профучаващите автомобили. Търговци се оплакват, че няма достатъчно осигурени маси за продажба. На някои от тях се налагало да си носят подвижни от вкъщи, което водело до затруднения. Цените за килограм вървят от 2 до 4 лв. в първите дни на сезона.

От района на Крепост се предлагат над 20 вида череши. Точната бройка не може да бъде конкретизирана, тъй като се появяват нови сортове. От друга страна, производителите засаждат допълнително градини около селото. Сред някои от видовете са „бигаро бюрла”, „черна едра”, „ван”, „бинг”, „хеделфингел”, „напроми”, „ламберт” и др, коментират запознати.

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА

Празник на черешата провеждат крепостчани днес. Той е част от Националния фолклорен събор „Читалището – храм на българския дух”. Тържествата започнаха от ранния следобед. Земеделски производители предоставиха от вкусните плодове за самодейните колективи, дошли от различни краища на България. Те участват в конкурс за певчески изпълнения. В началото на събора бе открито пано от художника Христо Панев във фоайето на читалище „Селска пробуда”. В програмата по-късно ще пее народният певец Тодор Кожухаров. Празникът продължава и утре – 20 май, свързан със празника на Крепост – 21 май, посветен на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена. За доброто настроение на хората ще се погрижи оркестър „Родопи”, с ръководител Борис Христев. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук