Скулптури и живописни платна на двама автори представя димитровградската галерия

контакти

Изложба на плевенската скулпторка от сръбски произход Убавка Тончев ще бъде представена на 12 април в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ на 12 април.

Тя е съпруга на скулптора Константин Симеонов-Костика. В експозицията ще могат да се видят и живописни работи на Костика, който, въпреки че вече не е сред нас, неизменно присъства в изложбите на Убавка.

Откриването, на 12 април, сряда, ще е от 18.00 часа в Зала №1 на галерията, на бул. „Димитър Благоев“ № 7 в Димитровград.

Убавка Тончев е родена на 2 април 1951 г. в Топли дол, Сърбия. Завършва Художествена гимназия в Ниш. През 1978 г. се дипломира със специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, София.

След завършването си, активно участва в почти всички национални и представителни изложби в България и чужбина. Нейни творби притежават Националната галерия в София, Софийска градска галерия, почти всички галерии в страната, както и Художествената галерия в Плевен. А също така частни колекционери в България, Германия, Америка, Швеция, Франция, Италия, Унгария, Сърбия. Нейна творба притежава най-големият колекционер в Европа – германецът Петер Лудвиг.

Заедно със съпруга си Константин Симеонов-Костика, имат реализирани десетки паметници в Плевен и околните градове. Пластиките са изпълнени в траен материал – бронз.

През 2016 г. получава награда на Община Плевен за цялостно творчество, а през 2018 г. е носител на награда на името на “Св. Пимен“, давана от Община Плевен.

През 2018 г. бе поканена от в “Двора на Кирилицата“ в Плиска, да извая портрет на Вук Караджич, който е изпълнен в бронз и монтиран в алеята на писателите.

Член е от 1980 г. на Съюза на българските художници в София, а също така и на Дружеството на плевенските художници. Понастоящем живее и твори в Долни Дъбник.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук