СКАНДАЛ ЗАСЕНЧИ АНОНСА КЪМ БЮДЖЕТ-2014 НА БСП

контакти

Скандал засенчи анонсите към Бюджет – 2014, които депутатите от БСП планираха да направят на пресконференция. Повод станаха въпроси към парламентаристката от Димитровград Жара Пенева, инициирала два часа преди това среща с майки, протестиращи срещу новите такси за детски градини в Хасково. Казал ли е зам. областният управител Иван Станчев, че институцията подкрепя протеста или не, така и не намери еднозначен отговор. Според Пенева такива думи не е имало, според журналисти – и ги имало, и били записани. Пишещи, освен това възроптаха, че депутатката използва конюнктурата, без на практика да може да помогне на майките. Питаха и ангажира ли се БСП с проявата в областна управа, за която медиите не били известени? Чуха се дори лични нападки към Пенева.

Майките бяха удовлетворени от срещата. Обсъдихме ситуацията, а исканията си те ще формулират допълнително. Освен това, държавата ще търси и промени в законодателството, необоснованите увеличения да бъдат стопирани, отговори депутатката. Срещата тя оправда с покана от майките, които я потърсили за съдействие, заедно с други. Няма такъв тон в БСП, инициативата е лична на г-жа Пенева. Като народен представител тя има право на това, оправда съпартийката си областният шеф на червените Минка Стоянова.

С поставянето и на други въпроси, дебатът между Жара и журналисти затихна, но вече бе сложил сянка на предварително заявената цел – представяне на силните страни в Бюджет – 2014. Като най-социален в годините на прехода с 36,6%, предвидени за социални плащания и разходи, успя, все пак, да го определи Смиляна Нитова.  Приоритети били социалната сфера, образованието и здравеопазването, без, разбира се, да са забравени и другите сфери. Усилията са насочени в подкрепа на децата и семействата със 117,2 милиона лева. Допълнителни 100 млн. има в образованието, по-голям е ресурсът за БАН, на който гледаме не като „феодални старчета”, а мозъчният тръст на държавата. Работи се упорито върху здравната реформа, внимание се обръща и към подкрепата за общините. В момента има ръст от 76,4 милиона спрямо сегашния бюджет. При ГЕРБ бяха замразени всички социални плащания. Ние ги размразяваме, което трябва да се отрази най-вече на защитата на социално слабите хора, посочиха Нитова и Стефан Танев.

[box_info]Нови апартаменти, магазини и гаражи от 370 евро/кв.м.: 0887/ 589 831 [/box_info]

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук