Си Дзинпин и Владимир Путин заедно за старта на общ ядрен проект

Китайският председател Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин ще бъдат заедно за старта на проекта за сътрудничество между двете страни в изграждането на Атомна електрическа централа (АЕЦ).

Церемонията ще се състои на 19 май, в която двамата лидери ще участват в чрез видео връзка. Това ще е първият обмен между Си Дзинпин и Владимир Путин онлайн тази година, съобщава радио Китай. Това се определя като важно значение за развитието на стратегическото партньорство между двете страни.

Събитието бележи и 20-годишнината от подписването на китайско-руското споразумение за приятелско сътрудничество и добросъседство, посочва говорителят на Външно министерство Джао Лидзиен. То ще подчертае и сътрудничеството между Китай и Русия в областта на ядрената енергия, като приоритет в двустранното сътрудничество.

Джао Лидзиен казва още, че след като бъдат изградени 4 блока, ще се намали ефективно емисиите от въглероден диоксид. Това е доказателство за решимостта на Китай да постигне въглероден неутралитет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук