Ситуацията с 5G – експертно мнение и институционално мълчание

Когато няма информация, има дезинформация, показва практиката

5G мрежата изобщо не е толкова опасна, колкото се представя по определени канали за информация. Тя е все едно да имаш рутер, който от една страна е по-голям, от друга – дори по-безопасен от домашните. Това, накратко, е мнението на авиационния инженер Христо Янков. Той е завършил Техническия университет в София и от дълги години поправя мобилни телефони в сервиза си в Димитровград.

При новото поколение 5G мрежи, за да се постигат високи скорости, трябва да се използва различна честота. Проблемът при тях е, че дори стъкла и стени ги спират. Затова съвременната 5G технология има три банда – три различни честоти, все едно, три отделни мрежи. В зависимост от това къде се намираме, ще ползваме една или друга скорост, казва инженерът.

Съвременната 5G технология има три банда – три отделни мрежи

Ниският банд е 600-700 mhz, който се използва в момента за 4G технологията и е ниският банд на 5G. Използва се когато сигналът трябва да достига до по-отдалечени места и поддържа скорости от 30 до 50 мегабита в секунда.

Средният банд ще бъде по-широко използван, може би, почти изцяло. Той е от 2.5 до 3.7 ghz и поддържа скорости от 100 до 900 мегабита в секунда.

Най-вискокият банд поддържа най-високи скорости – от 25 до 39 ghz. При него наистина могат да се постигнат високи скорости за пренос на данни, до 10 гигабита в секунда, но проблемът е, че изисква пряка видимост. Това може да стане на стадион или в зала, но не и в градски условия.

По-висока честота – по-малка дължина на вълната, прониква по-малко и е по-безопасна

Колкото е по-висока е честотата, толкова е по-малка дължината на вълната, а по-малката дължина на вълната прониква по-малко, казва инженерът. При отдалечени села, поля ще се използват по-ниските честоти, защото проникват по-надалеч, но с по-малка скорост. Ниският банд е обикновеният джиесем, средният е като рутерите, каквито почти всеки има вкъщи. Най-високият ще се използва много малко.

5G мрежата на 90% ще работи на средния банд, защото е най-разумно между проникване и скорост. Все едно имаш рутер на някоя сграда. Дори рутерите в домовете са по-опасни, защото са близо до вас. Те са на 2 вата, антената е на 20 вата, но на два пъти по-голямо разстояние облъчването е 4 пъти по-малко. Хората не бива да се притесняват от 5G. По-високите честоти проникват по-малко, дори през кожата, което ги прави по-безопасни. Всяка по-висока честота е по-безопасна, по-ниските са по-опасни, подчертава техникът.

Антените влияят на сградите встрани, но пренебрежимо малко

Има истина, че антена, поставена на сграда, влияе на сгради встрани от нея, но то въобще не е в такива мащаби, каквито писания има, допълва той. За тези, които се намират под нея, няма никакъв контакт. Представи си антената като фенерче – излъчва настрани, надолу – не. Мощността й обаче пада с 1 ват на 1 метър. На 2 метра – с 1/4 ват, на 4 метра – 1/16 ват… – спада много бързо. Някакъв риск може да има, ако си на 2 метра от антената, но няма проблем за съседен блок. Като цяло, технологията е безопасна или поне никой не е доказал, че има вреда за здравето, обяснява Янков. Той дава пример, че една микровълнова печка е от 500 до 700 вата, телефонът е около 1 ват и когато е в стендбай, почти не излъчва. Дава още един пример, че навремето станциите, с които следяха самолетите над Хасково, бяха 2 мегавата – 2 милиона вата, а сега за 20 вата – за 100 000 пъти по-малко, има недоволство.

Проблем е, че властите не инициират дебат по темата

Според него, един от основните проблеми е, че официалните власти избягват да инициират дебат по темата със специалисти, които да обяснят на достъпен език развитието и безопасността на 5G. Когато няма информация, има дезинформация, категоричен е специалистът. Липсата на информация води до тиражиране на твърдения, че гълъбите в един град като Димитровград например измират заради 5G, но на територията му няма такова излъчване.

Подобни опасения накараха Община Балчик да наложи мораториум от една година върху изграждането на такива съоръжения, с настояване да се чуят мненията на експертите… В Община Димитровград, към която също се обърнахме, заявиха, че няма запитвания по темата от телекомуникационни компании, както и след колко време ще има такава мрежа. Обясниха още, че съответната компания, ако реши да прави подмяна на мрежата си, не е необходимо да го съгласува, тъй като ползва под наем покрива на Общината или на други сгради.

На 16 април тази година Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ информира, че няма работещи 5G мрежи на територията на страната. Дни по-късно публикува позиция на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения относно разгръщането на 5G мрежи и опазване на общественото здраве…

Ще минат години докато 5G се въведе навсякъде

Наскоро, един от операторите обяви, че е първият в България, който стартира 5G мрежа. Новата технология стартира в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G. По този повод се обърнахме към КРС, която съгласува тези неща, за да разберем къде в областния град Хасково е изградена и действа 5G мрежа и какъв е периметърът й на покритие. Попитахме още има ли на други места в региона изградена мрежа за 5G или заявки от телекомуникационни компании. След дълго изчакване, в разговор по телефона от пресслужбата на комисията охотно ни казаха, че отговорите са готови, но преди да ни ги изпратят, трябва да преминат през одобрение. Няколко дни по-късно бе обяснено, че одобрение няма. На този етап сме малко по-деликатни към това, което ще се казва и не можем да ви изпратим отговори. На нашия сайт бихте могли да намерите информация, заявиха от КРС и все пак, признаха, че в социалната мрежа има много подвеждаща информация. Изпратихме запитване и до Министерството на здравеопазването, дали разполага с данни за влиянието на 5G мрежата върху здравето. Отговор не получихме, не се и надяваме. Разговаряхме и с Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, посочили, че са качвали на сайта си информация преди време, като например – тук и тук.

Според специалисти, ще минат няколко години докато 5G се въведе навсякъде, като основната идея е да бъде заместен кабелният интернет. Те успокояват, че всяка нова технология е направена така, че да е съвместима със старата. С други думи, ако искате да бъдете със стария си телефон, няма да има проблем. Бързането за въвеждането е безсмислено, защото засега едва 2-3% от устройствата могат да работят с такава мрежа. Изводът е, че институции и експерти имат време да предизвикат дебат по темата, за да обяснят на хората за какво иде реч. В противен случай, дезинформацията ще просперира, защото за обикновения човек е много трудно да се ориентира с ровене в интернет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук