Сирни Заговезни: Неделя на всеопрощението

контакти

Православните християни празнуват Сирни Заговезни (Прошка) винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. В този ден се ядат за последно мляко и млечни продукти, яйца и риба. От следващия ден, понеделник, започва същинският пост, който допуска само храна от растителен произход и приключва на Възкресение Христово, Великден.

Тази неделя се нарича още и Неделя на всеопрощението, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. На този ден Църквата призовава вярващите да очистят душите си от всякакви враждебни мисли и чувства, да поискат прошка от хората, с които общуват за всички случаи, когато умишлено или неволно са ги наранили, да простят от сърце на всички, които волно или неволно са наранили тях самите и да изпълнят с мир и любов сърцата си.

През тази вечер всеки човек, в храма, а после и у дома си и на работното си място, иска прошка и дава прошка на другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, себепреценка, усъвършенстване и примирение с всички.

За православния човек постът е съвкупност от телесно въздържание и от духовни усилия, от искрена молитва, добротворство, себежертва, милосърдие. Той съчетава както въздържание от определени храни, така и въздържание от злоречие, завист, вражда, корист…

Постът не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване и укрепяване на душата и постигане на мир в нас самите и в отношенията ни с другите. Постът е и с цел възстановяване на понакърнената ни, поради нашата невъздържаност и своеволия, връзка с Бога, затова без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

Както извън поста, така още повече по време на поста, е изключително важно пристъпването към църковните богослужения, както и към изповедта и причастието.

Източник: Българска православна църкваПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук