Сирените вият за Ботев на 2 юни

С вой на сирени в цялата страна, точно в 12 часа днес, България ще отбележи Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

За първи път денят се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г. в Калофер.

Ботев е познат преди всичко с четническата си дейност. Преломният момент в неговия живот е научаването за избухването на Априлското въстание през 1876 г., когато решава да организира чета сам. На 16 май същата година се качва на кораба „Радецки“ от Гюргево, заедно с четници предрешени като градинари. Вдигайки бунт на кораба, успяват да слязат на Дунав и се отправят към Балкана, където смъртта е неизбежна, но е път към Свободата…

През краткия си житейски път Христо Ботев написва 20 стихотворения и издава 4 самостоятелни вестника. Едва ли има българи, които да не знаят за знаменити произведения, като „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе”…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук