СИН ЕЗИК ТРЪШКА ЖИВОТНИТЕ

Мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта „син език“  по преживните животни в региона набеляза днес на спешно съвещание Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана поради обявяване на първично възникнало огнище на заболяването в стадо в Мандрица, Ивайловград. Комисията бе председателствана от областния управител Кадир Исов.

Болестта „син език“ се предава по преживните животни чрез ухапване от комари. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения, информира д-р Владимир Хърсев от Областна дирекция по безопасност на храните. За хората няма никаква опасност.

Със заповед на областния управител ще се следи дали се спазват предпазните зони около огнището на болестта, които са в радиус от 100 км от него. В тях попадат всички общини на област Хасково и Кърджали, Неделино, Златоград от област Смолян и по три общини от Стара Загора и Ямбол. Отделно е определена наблюдавана зона, която е в радиус от 150 км от първичното огнище.

От Областната дирекция по безопасност на храните трябва да извършат дезинфекция и дезинсекция на заразения обект, евтаназиране и  заравяне на всички заболели животни, клинични прегледи през две седмици на преживните животни в гореупоменатите зони, вземане на кръвни проби и т. н. Забранява се пашата на всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата на двете зони, в часовете на активен летеж на комарите от 19 до 8 ч. Днес всички общини на територията на областта ще бъдат уведомени за набелязаните мерки.

Болестта „син език“ се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. Последно в областта е наблюдавана през 1999 г.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук