СИНЬО НЕБЕ И ЧЕРВЕН ЛЕД НА ПЛУТОН ВИДЯ НАСА

Синьо небе на Плутон откри автоматичната междупланетарна станция на НАСА „Нови хоризонти“. Това става ясно от пресконференция на Националната космическа агенция на САЩ. Кой би могъл да очаква синьо небе в пояса на Кайпер? Прекрасно е, казва Алън Стърн, научен ръководител на експедицията. На планетата-джудже има и лед, който на места е червен.

Небето на Земята изглежда синьо, заради начина по който молекулите азот и кислород в атмосферата разсейват светлината на Слънцето. На Плутон светлината се разпръсква на същия принцип, но от малки частици, които учените наричат „топлини“, образувани при сложен химичен процес.

Зоните с лед на места са с червен цвят, което остава загадка, засега. Под въпрос е, освен от вода, от какви други вещества е изграден той.

Междупланетарната станция „Нови хоризонти“ се приближи на максимално близо разстояние до Плутон в средата на юли. Самата мисия, пък, започна в началото на 2006 година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук