Синодът се присъдени към призивите за запазване на „Света София“ в Истанбул като музей

контакти

Светият Синод на Българската православна църква се присъедини към призивите на Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София“ в Истанбул като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество… Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения, пишат в позицията си от Светия Синод.

На 10 юли турски съд отмени решение от 1934 г. с което храмът „Света София“ е превърнат в музей и проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че решението на Турция за превръщане на „Света София“ в джамия е нейно суверенно право.

Няколко дни по-късно турските власти коментираха, че джамията „Света София“ ще бъде отворена за посетители от всички религии и всеки желаещ да посети сградата, както и че ще бъдат запазени християнските светини.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук