СИНДИКАЛИСТИ ОТ ДИМИТРОВГРАД С ГОТОВНОСТ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

контакти

Реално общонационална стачка е почти невъзможна. Имаме готовност обаче да организираме протестни действия в национален мащаб. Предстои допитване до структурите, предприемаме разговори и срещи. Това каза председателят на  Синдикална секция „Подкрепа“ в „Неохим“ – Иван Митев. Вчера се е състояла среща на синдикалната структура за запознаване с обстановката. Днес Изпълнителният съвет на СРС  „Подкрепа“ – Хасково ще се събере, за да обсъди декларацията, приета на конфедеративен съвет в края на миналата седмица. Според Иван Митев, най-голяма активност има сред миньорите, следват работещите в сферата на транспорта. Той е и заместник-председател на Националната федерация „Химия“ към  КТ „Подкрепа“, където също предстои дебат. Митев не посочи срок за започване на протестни действия. Каза, че това ще стане, ако правителството не се съобрази с исканията. В СС „Подкрепа“ – „Неохим“, по негова информация, членуват над 300 човека.

Почти на същото мнение е председателят на Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Димитровград, Живко Желязков. Има желание да се даде още малко отсрочка на правителството, но ако не се справя – отиваме на политическа стачка. Засега не съм свиквал председателите на секции, но имаме готовност от есента, коментира Желязков, който е учител в ОУ „Алеко Константинов“. Допълни, че към регионалната структура членуват предимно учители и още три секции към промишлени предприятия, общо около 300 човека. По думите му малко е трудно лятото да се премине към реални действия, тъй като основната маса е изградена от преподаватели.

Двамата коментираха, че в годините назад станало разделение. „Неохим“ и „Вулкан“ се водят към Хасково. От циментовия завод също си имат местна структура. От друга страна, учителите и няколко малки предприятия – към Димитровград.

На 7 юли Конфедеративният съвет към КТ „Подкрепа“ публикува декларация. В нея се констатира, че България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която поражда и социална такава. Изводът синдикалистите виждат в отправяне на искане от страна на президента до парламента за свикване на Велико Народно събрание. Предупреждават институциите в кратък срок да се съобразят с взетите решения. В противен случай ще се организира и проведе общонационална стачка. 

Снимка от news.ibox.bg Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук