Силна магнитна буря удря до часове

контакти

Геомагнитна буря ще ни връхлети на 20 октомври, съобщават астрономи, цитирани от информационни издания, предаващи данни от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Тя ще е от клас G1-G2, което ще рече, че силата й ще до средна. Според проверката на meteobalkans.com, обаче, основният поток е насочен към Земята и ще предизвика силна магнитна буря на 20 октомври. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на интернета на места в Европа и Америка.

Магнитните бури са разделени на пет категории: G1 – „слаб“, G2 – „среден“, G3 – „силен“, G4 – „много силен“ и G5 – „изключително силен“.

Причината за сегашната буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3467, което изригна на 18 октомври. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с не голяма интензивност – С8 (R0)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900 км./с.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Обикновено смущенията, породени от магнитните бури, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух. Доста помага и пиенето на повече вода. Препоръката е да се прекарат няколко часа навън, но да не се прекалява с разходките.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук