Силата на труса в Турция – като най-мощното ядрено оръжие, взривявано някога

контакти

Енергията, отделена при опустошителното земетресение с магнитуд М7.8 в Турция, е еквивалентна на 56 мегатона експлозив. Това може да се сравни с най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания (т. нар. „Цар Бомба“). Експлозията на 30.10.1961 г. създава налягане от 1 милион атмосфери и температура около 10 милиона градуса. Светлинното лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 kм, а ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти.

Информацията на страницата си в социалната мрежа, на база сеизмологични проучвания, споделя Националният Институт по Геофизика, геодезия и география – БАН.

Въпреки че магнитудът дава ориентир за очакваните сеизмични загуби, щетите на сгради и инфраструктура по време на земетресения са свързани повече с предизвиканото движение на повърхността на Земята.

Макросеизмичната карта на USGS показва разкъсване на земната кора вследствие на труса с размер почти 200 км. Достигната е пикова скорост на трептене на почвата (PGV) над 178 см/сек. и максимално ускорение (PGA) от 1.39g. За сравнение, земетресението в Тохоку (Япония) през 2011 г., с магнитуд М=9.0, достигна пикова скорост от „само“ 102 см./сек. и ускорение 1g.

Освен с близкото разстояние до епицентъра, тези високи стойности могат да се обяснят с наличие на т. нар. „меки“ почви и/или високи подпочвени води в района.

Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания. Името ѝ е дадено по аналогия с Цар Пушка и Цар Камбана.

Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук