СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: ИМАМЕ ШАНСА ДА ПРОМЕНИМ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА

На предстоящите избори за Европейски парламент имаме шанса да променим баланса в полза на социалистите и да започнем голяма промяна. В Европа сега има битка между две алтернативи – Европейската народна партия /ЕНП/ и Партията на европейските социалисти /ПЕС/. В Европа от 10 години управлява ЕНП. За този период се отнемаха социални права и се подкопа социалният модел на Европейския съюз. Това каза в Димитровград президентът на ПЕС, лидер на БСП и водач на листата на Коалиция за България Сергей Станишев. В зала „Гроссето“ той имаше среща с гражданството, на която отговаряше на отправени му въпроси. Заедно с него пристигнаха депутатите на Левицата Жара Пенева, Смиляна Нитова и Стефан Танев. Малко по-рано днес Станишев бе в Харманли, а след това се отправи към Хасково, където ще открие предизборния център на Коалиция за България.

Според лидера на европейските социалисти, през периода на управление на ЕНП на Стария континент са били налети 1 трилион и 600 милиарда евро за спасение на банките. Ако 1/3 от тези средства бяха вложени в инвестиции, социални програми, работни места – кризата нито в Европа, нито в България нямаше да е такава. И тази дясна политика, която се наложи по време на кризата, особено през 2009 г., се осъществяваше от Борисов и Дянков. Вие знаете какъв социален геноцид настъпи във всички социални пластове. Това може да бъде променено сериозно и дълбоко само ако европейските социалисти спечелят тези избори, каза още Сергей Станишев.

Водачът на листата подчерта, че евроизборите са важни, макар и да не изглежда така на хората, сблъскващи се с други проблеми в обществото. Тежка заблуда е да се смята, че не е важно коя партия колко евродепуатата ще има, каза Станишев. Той даде пример с визитата си в „Неохим“ АД и „ТЕЦ 3“ АД, които посети също днес в Димитровград. Една от основните теми в торовия завод е била темата за газа, що се отанся до цената и доставките за България. Станишев наблегна на приета на последното заседание на Европарламента резолюция, с която се казва да не се строи Южен поток. За нея са гласували 5 евродепутата от ГЕРБ. Някой няма ли да им поиска сметка?, запита Сергей Станишев. Тази резолюция е прекарана предимно с гласовете на ЕНП, но засяга пряко България. И ни казват да не строим Южен поток. През 2009 г. нямахме за 2 седмици доставки на газ заради конфликта между Русия и Украйна и загубихме 200 млн. евро. Тогава се каза, че ще правим диверсификация. Като министър-председател подписах споразумението за Набуко за доставки на газ от Близкия изток. Останаха обаче празни приказки, защото ЕС не се ангажира пряко с подкрепа на този проект. Сега ни казват да не строим Южен поток. Тук говорим за няколко милиарда инвестиции в българската икономика и за създаване на работни места, коментира президентът на ПЕС.

В заключение Станишев каза, че на правителството на Пламен Орешарски е много трудно да провежда нова политика в условията на изяден фискален резерв, разнебитена икономика, 400 хил. нови безработни. Въпреки това, кабинетът и Парламентът отправят ясна заявка за социална политика и ангажираност към хората. Много трудно ще бъде да се реализира тази политика, ако от Брюксел духа вятъра на замразяването отново. ГЕРБ казват на своите, че искат да спечелят изборите, за да свалят Орешарски и да дойдат отново на власт. Само БСП може да гарантира, че това време на социална несправедливост няма да се повтори. Поехме отговорност да подкрепим правителство без ясно мнозинство, за да изведем държавата от безизходицата, убеден е Сергей Станишев.   

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук