СЕНЬОР ПИЕТРО ПАЛАЗОВ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО, КРИЗАТА И КОЛИТЕ

Петър Палазов
контакти

[dropcap]В[/dropcap]сяка година, обичайно през август, в родния си Димитровград, за да се види с близки и приятели, пристига Петър Палазов. През 91 година той заминава за Италия и вече 22-ри сезон е треньор по хандбал там. Последните пет е начело на „Маркони Джъмперс“, където е известен като Пиетро. Живее със семейството си в град Реджо Емилия, регион Емилия Романя, северна Италия.

[pullquote_left]В ИТАЛИЯ ЗАПРЯТАТ РЪКАВИТЕ И НЕ ЧАКАТ ДЪРЖАВАТА[/pullquote_left]

Силно земетресение през май т. г. удари областта, взе жертви и нанесе разрушения. Бях точно в епицентъра и видях как сгради от 8 век стоят, а направени преди пет години – падат. Най-големите щети станаха, тъй като се преценяваше, че това не е земетръсна зона. Гледам в Перник, където също имаше трус, наводнението в Бисер – хората уплашени и чакат държавата да им помогне. В Италия е различно. Давам ви пример с младо семейство, изплащащо апартамент, който е паднал. Жената коментира – запрятаме ръкави и пак наново. Не се надява на държавата. Това е мисленето на север, категоричен е димитровградчанинът.

За кризата казва, че е голяма и няма изгледи скоро да приключи. Всички очакват Монти (министър-председател и министър на икономиката и финансите) да успее да издърпа целия ЕС. Тези въпроси обаче не стоят на дневен ред в обществото. Никой не ги коментира. С тях се занимават политиците и учените.

Финансовите проблеми не са се отразили на обикновения човек. Всеки гледа да работи една или две работи, за да изкара повече пари. И преди беше така. Сутрин е учител по физкултура, следобяд е треньор по физическа подготовка. Не се занимава с какво ли не, както е в България. Разликата е, че преди ходеха на 5-звезден, а сега на 3-звезден хотел. Колите ги карат не до 10, а до 12 години и след това идват в Димитровград, шеговито казва той.

[pullquote_right]КОЛИТЕ НА БОТУША ГИ КАРАТ 12 ГОДИНИ И СЛЕД ТОВА ИДВАТ В ДИМИТРОВГРАД[/pullquote_right]

Като стана дума за автомобили, треньорът споделя, че в Италия неговият крайслер, 98 година, е готов за моргата. Докарва го в България и минава преглед, където се оказва, че кола му е една от най-новите.

Всичко е имитация тук. Не може една оригинална тениска да струва 10 лв., при положение, че реалната и стойност е 40 или 80 евро, възмутен е той.

Петър Палазов не контактува с много българи или в частност димитровградчани в Италия. Както той се изразява – повечето са в други сфери. Споменава за семейство от Хасково – съпругът е шофьор, а жената работи в местна болница.

В СПОРТА НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ

Връщаме се към една система в спорта, която отрекохме, за да докажем, че сме в новия строй. В спорта обаче такова нещо няма. Има здрав труд по 6 – 8 часа на ден и лишения. Работя седем дни в седмицата и демокрация няма.

Лошо впечатление ми направиха думите на министъра на спорта, който говори за неправилна подготовка и малшанса в щангите и гимнастиката на олимпиадата. На терена генералът води неистова битка. Не може ти да му казваш как да я води. Не става така тази работа. При Иван Абаджиев защо си вдигаха щангите, а при Нешка Робева не си изпускаха уредите, риторично пита хандбалният спец.

Едно време идолът беше спортистът. Можеш да идеш в чужбина, да спечелиш премии, да си направиш живота добър. Имаше стимул и се започваше още от детската градина, а не от спортното училище. Сега идол е мутрата, който има много пари. Къде ще ходи да бяга, да скача и да се мъчи. Радвам се, че най-после се заговори за това, че нещата не са наред, завършва той.

Треньорът коментира, че в Италия кафенетата са празни, а алеите пълни. Виждам, че в Димитровград от години е тъкмо обратното. Синът ми с приятелката като минаваше покрай Виенския и вика – това какъв е този празник тука. На Ботуша го няма това – да седнеш с часове на кафе или ракия. Пиеш кафенцето и заминаваш, след вечеря хапваш сладолед и следва разходката.

КОЙ Е ТОЙ?

Петър Палазов е роден в Димитровград през 1956 година и закърмен, както се казва, със спорта от детските години. През 1980 г. за вършва ВИФ /сега НСА/ – специалност „Хандбал”. От 84 г. става треньор на представителния женски отбор на Димитровград. В същото време е и помощник на националния отбор – девойки, който през 1989-а се класира трети на Световно първенство. Две години по-късно Палазов заминава за Италия. В Терамо става треньор на женския отбор и показ ва отлични резултати. Оттогава вратите на всички хандбални клубове в Италия са широко отворени за димитровградчанина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук