Сектор „Документи за самоличност“ с допълнителна организация по изборите

В МВР вече функционира денонощна телефонна линия и имейл за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

контакти

За осигуряване нормалното провеждане на избори за народно събрание на 02.04.2023, служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОД МВР – Хасково ще работят и на  01.04.2023 от 08:30 до 17:30 часа и на 02.04.2023 от 08:30 до 19:30 часа.

Целта е българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на гражданите, с подадено вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на лицето, ще бъде издавано удостоверение, с което да гласува.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат исканев ОД МВР – Хасково или в РУ Димитровград, РУ Харманли, РУ Свиленград, РУ Ивайловград или в РУ Тополовград за дните от 28  март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. или на 02 април от 08.30 ч. до 19.00 часа.
  2. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборите за Народно събраниесе издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОД МВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 2 април 2023 година.

От 2 март до 3 април 2023 г. включително в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия – телефон 02/90 112 98 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Подаваните съобщения трябва да са относими към дейността на МВР.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук