СЕКИРИТЕ НА БТВ СТИГНАХА И ТОПОЛОВГРАД

office7

Продължават разследванията на БТВ, свързани с управленията на български общини. В последно време репортерите на медията показват изключителна активност в тази посока и като секири стоварват фактология върху нещастните кметски глави. Общинските съвети обаче, които на практика, с гласуване разрешават сделките, кой знае защо пощадяват. Лека-полека разследванията стигнаха и общината в област Хасково – Тополовград.

Фирми завладяват земите на цели общини. Половината от земеделската площ на Тополовград е продадена на търг на частна фирма. С тези думи започва поредното разследване на БТВ, водено от репортера Стоян Георгиев.

Продадени са близо 18 хиляди декара на столична фирма за 2,5 милиона лева или 175 лева на декар при пазарна цена около 400 лева. Според местните земеделци, те не са имали възможност да участват в търга, а сделката е неизгодна и със силно занижени цени. Освен това, досега земеделците обработвали земята срещу символичен наем от около 10 лева на декар, а сега фирмата собственик им искала 3-4 пъти по-високи цени.

Божин Божинов, който преди малко повече от година искаше да замине за Крим
Божин Божинов, който преди малко повече от година искаше да замине за Крим

Кметът на Тополовград Божин Божинов разказва, че продал земята с добри намерения. С парите искал да построи предприятия. Защото трябвало да се създадат трайни работни места. Общински съветник, обаче, обяснява, че реализираните след продажба на земя средства, не могат да бъдат инвестирани в изграждането на предприятия. Най-лошото беше, че земеделски производители, които обработват общинска земя, не бяха предупредени, че се продава земята, допълва неин колега и земеделец. Божинов, от своя страна, контрира, че в продължение на година разяснявали, че земята ще се продава.

Основно недоволството идва оттам, че местните фирми не могат да изкарат такива пари, че да купят земята, т. е. частната фирма е без конкуренция. Освен това, твърди се, земята е продадена неизгодно за цялата община и за хората. Всичко това – създаващо феодализъм.

Трябва да се търси генезиса на проблема, заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян и репортера Стоян Георгиев. Общините в България станаха собственици на голямо количество земя. Убеден съм, че сделката е абсолютно законна. Друг е въпросът дали е морална, коментира Дикме. По думите му в момента рентиерството е най-добрият бизнес. Той обаче до десет години ще вкара България отново в ерата на пустеещите земи, което налага законодателни промени, след широка дискусия. Вижте повече – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук