Сезират прокуратурата за ферми с „виртуални животни“ в Хасковско

Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност са констатирани в животновъдни обекти на територията на две общини в област Хасково от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след сигнал на областния управител инж. Минко Ангелов, съобщават от Областна администрация – Хасково.

Извършени са проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода от 5 до 8 октомври тази година. В три от обектите са установени липсващи или т. нар. „виртуални животни“. Другите два са неактивни, се посочва в информацията.

Областният управител на Хасково е сезиран, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ – ВетИС и се използват при подаване на заявления пред Община Любимец за разпределение на мери и пасища от общинския поземлен фонд. По този начин собствениците или ползвателите, представяйки неверни данни, печелят с предимство правото да ползват обшински пасища, мери и ливади и биват неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“. По този начин ощетяват както други реални земеделски стопани, така и националния и европейския бюджет.

След заповед на изпълнителния директор на БАБХ, са извършени проверки. От последвалия доклад се констатират нарушения на изисквания към животновъдните обекти, както и че в четири от обектите   отговорните лица са свързани и са съпрузи.

В три от обектите е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани във ВетИС. Открити са и множество несъответствия за изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

В първия обект, в любимешкото село Йерусалимово, липсват 139 говеда, които фигурират в информационната система, във втория животновъден обект, също в Йерусалимово, все още са вписани 77 броя говеда, които физически липсват. В третия обект, в свиленградското село Лисово, при извършената проверка на място също не е установено наличие на животни. Покривът на сградата и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на отговорното лице на обекта попълва декларация, в която декларира, че към дата 07.10.2021 г. там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка във ВетИС са налични 98 броя говеда.

На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания. Изведени са препоръки да се упражни ефективен контрол от страна на Областната дирекция по безопасност на храните – Хасково.

На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор,  заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР – Хасково и ръководителя на инспектората на Министерството за земеделието, храните и горите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук