СЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПРОСТРЕЛЯНИ ОРЛИ КРАЙ СВИЛЕНГРАД

Окръжната прокуратура ще бъде сезирана заради прострелян млад царски орел край свиленградското село Райкова могила, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/.

Птицата е открита в безпомощно състояние и е отведена за лечение в спасителния център за диви животни в Стара Загора. При обследването е станало ясно, че царският орел е на три години, с поражения по крака и крилото, причинени от огнестрелно оръжие.

Въпреки нараняванията, ветеринарните специалисти се надяват орелът да бъде спасен. Не е имал такъв късмет друг – този път морски орел. Той е бил застрелян от бракониери миналата седмица и не е оцелял. Еколозите имат съмнения, че в района на Райкова могила целенасочено се стреля по такива защитени видове.

Според чл. 278д от Наказателния кодекс, който се опита да унищожи подобен вид екземпляр, може да получи затвор до 5 години, както и глоба от 5 до 20 хил. лв.  

Снимка:  Булфото 

[box_info]Компютърен сервиз и наблюдение от ВЕДИА-Х ЕООД – Димитровград – www.vedia-x.eu[/box_info]  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук