СЕДМОКЛАСНИЧКА ОТ ОУ „П. СЛАВЕЙКОВ“ СТАНА СТУДЕНТКА В ГЕРМАНИЯ

[quote]ЕКИП ОТ СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ В ГЕРМАНИЯ ЖЕЛАЕ ДА ДОЙДЕ В ДИМИТРОВГРАД[/quote]

Ученичката, завършила миналата година седми клас в ОУ „Пенчо Славейков“, Ренате Майер – стана студентка в престижния германски Хамбургски университет, разказа директорката Снежана Ангелова.

Нейният баща е германец, а майка и – българка. От тази година Ренате учи в школо в Германия. Преди да започне с уроците на 1 септември, преминала входни тестове. Справила се прекрасно и привлякла вниманието на преподавателите. За много кратко време тя решила задачите по математика, както и други предмети на високо ниво. Дали и тест за по-горния 9 клас, с който се справила за същия учебен час. Решила и задачите по математика за 10 клас, само с една грешка. Преподавателят предложил на директора да дадат възможност на ученичката да кандидатства в университета. Решила входното ниво и вече е студентка по „Световна икономика“.

Renate MajerВ момента са и предложили да бъде в 10 клас. Тя е такъв случай, че немската система не знае как да реагира документално. Нашата възпитаничка е почетен студент, защото няма необходимата възраст. Като я навърши, ще има възможност да завърши със средното и висшето образование, тъй като ще взема и изпити за Хамбургския университет, допълни Снежана Ангелова.

Директорката коментира, че за нея и ОУ „Пенчо Славейков“ това е чест и гордост. В Германия питали нашето момиче къде е успяла да натрупа такива знания. Гордея се с нейните успехи, защото едно дете, учило в България, показва каква е системата в нашата страна и нашето училище. Показва, че е на високо ниво, а знанията – трайни и качествени. Радвам се, че навсякъде казва къде е завършила, каза още Ангелова.

По думите и вчера в димитровградското школо са били родителите на Ренате. Тогава е станало ясно, че от германското училище са изразили желание екип да посети ОУ „Пенчо Славейков“. От димитровградското училище също смятат да откликнат на поканата след време и да отидат до Германия.

Ренате Майер взе специалната награда „Славейковец“, връчена и за издигане авторитета на училището. Тя получи приза тази година в Деня на буквите – 24 май. Школото дава такава награда за втори път в историята си. Първата бе връчена през 2010 г., когато институцията празнува своята 100-годишнина. 

Гостувате ли в Димитровград, изберете хотел СЛАВЯНИ: www.hotelslavjani.com Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук