СЕДЕМ ЗА ОТ ХРИСТО МУТАФЧИЕВ

Нежни куршуми
контакти

[quote]МНОГО ДОБРИ АКТЬОРИ СА ЗАПОЧНАЛИ ОТ ДИМИТРОВГРАД[/quote]

След заснемането на кадри във любителския филм „Нежни куршуми“, актьорът Христо Мутафчиев сподели впечатленията си за екипа, за града, за филма, за работата…

За екипа

Хареса ми ентусиазмът и работата в екипа. Вижда се, че с всеки изминал ден започва да мисли професионално. Изключително съм доволен от колегите, с които снимахме. Справят се чудесно. Нагледал съм се на надути актьори, които постоянно мрънкат, гледат си часовника и бързат за някъде. Хората от „Нежни куршуми“ не го правят. Колкото и дубъла са необходими за един кадър, ги правят, докато на режисьора му хареса. Така се прави. Препоръката ми е никога да не залагат на една карта. Още нещо – да си изяснят какво искат да снимат – филм или екшън.

[pullquote_left]„НЕЖНИ КУРШУМИ“ ИМА ШАНС ДА СЕ ГЛЕДА С ИНТЕРЕС ОТ ПУБЛИКАТА[/pullquote_left]

За филма

Мисля, че сме на път да направим нещо изключително хубаво. Нека обаче не си поставяме невъзможни цели. Не говорим за нещо велико, за гениално. Трябва да бъдем умерени оптимисти. Не мога да бъда пророк в собствената си държава, а и не бива, за да кажа дали филмът може да се превърне в прецедент. Има обаче всички шансове да бъде гледан с интерес от българската публика. Няма кого да шашнем. Можем обаче честно и с много любов да си свършим работата. Много зависи от начина, по който се кани публиката да влезе в киното. В Хасково и Димитровград има 100 000 потенциални зрители, например.

За бюджета

Похвално е, че комисията по култура към общинския съвет първа се е отзовала с финансови средства към проекта. Радостно е това, което чувам, че предстоят още финанси към читалището. Ще се обърнем след време отново към общината. Тук не говорим да се изсмуче бюджетът. Говорим за това общината да си закачи значка на ревера и да каже – това се роди тук и ние помогнахме.

Хубаво е също да се включат повече институции от града, както и бизнеса. Предстоят най-скъпите неща – монтаж и прехвърляне на кинолента.

За „Пайнер Медиа“

Преди време имаше дебат между интелектуалците и поп-фолк изпълнителите за спечелените от инж. Митко Димитров евросредства по проект. Тогава казах, че той не трябва да ги връща, защото ги е спечелил с труд. Кандидатствал е по всички правила. Това че не са открити процедури, по които театрите да кандидатстват, не означава, че за това е виновна компания „Пайнер“. Отправям предизвикателство и хвърлям ръкавица към г-н Димитров. Точно тук той може да подаде ръка на Soft bullets за монтажа и след това за прехвърляне материала на лента. С това да заяви, че прави нещо различно.

За града

Впечатленията ми от Димитровград и региона са прекрасни. Чудя се обаче едно. Не ви ли е скучно тук? Не искате ли нещо повече да се случи в града ви?…

Какво друго да добавя. Все пак съм носител на наградата „Любимец 13“. Имам своята публика в Димитровград, за което благодаря. Една много голяма и добра част от българските актьори са започнали от тук. Създали са се театрални кръгове, впоследствие прераснали  в школи. Така че вие занапред може да се окажете разковничето на стойностното любителско кино, от където тръгват големите режисьори.

За любителското кино

Навремето Харви Кайтел като дойде в България разбра, че преди са се снимали по 25 филма годишно,  а сега почти няма. Кинаджиите му казаха, че няма пари. Той им отговори, че филм се снима с камера, една свещ и много ентусиазъм. Аз също съм работил в нискобюджетни и любителски филми. Когато завършвахме НАТФИЗ, отивахме да играем в дипломните филми на колегите и т. н.

За работата

Човек се учи от практиката. В НАТФИЗ не съм научил почти нищо, освен това, че трябва да се работи здраво. Всеки ден съм ходил на репетиции. В пиесите постоянно пробвам различни неща, които не съм правил досега, за да бъда интересен. Предстои ми да снимам сериал с братя Чучкови. Участвал съм също преди години в техния дипломен филм. Така стават нещата. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук