Седем жалби, седмица преди вота. Заличен кандидат се обръща към съда

7 жалби, с адрес Димитровград, са разгледани от Общинската избирателна комисия /ОИК/ седмица преди местните избори на 27 октомври – до 18-и, включително.

Първата е срещу решение № 136 на ОИК, с което е оспорено решение за заличаване на кандидата за общински съветник Иван Иванов, от листата на местна коалиция „Ние, гражданите“, защото не отговаря на изискването за уседналост. Иванов е обжалвал пред Централната избирателна комисия /ЦИК/, но жалбата е отхвърлена.

Втората е срещу решение № 137 на ОИК, с което е оспорено заличаване на кандидата за общински съветник от листата на ГЕРБ – Тихомир Гочев, а основанието също е липса на регистриран настоящ адрес. Гочев обжалва пред ЦИК, но комисията намерила жалбата за неоснователна. В този случай има развитие, защото кандидатът е подал жалба в Административен съд  – Хасково. Твърди, че решението на ОИК – Димитровград е неправилно и незаконосъобразно, с доводи в тази насока. Делото е насрочено за 21 октомври.

Третата касае сигнал за поставяне на агитационни материали на частни имоти в село Брод. Такива обаче не са установени при проверка, поради което ОИК не е установил нарушение.

Четвъртата е за залепени предизборни плакати на кандидата за кмет Иван Евлогиеви и кандидатите за общински съветници от „Ние, гражданите“ на спирка на бул. „Георги С. Раковски“ в Димитровград. По този случай ОИК установява нарушение и разпорежда на Община Димитровград плакатите да бъдат премахнати.

Петата жалба е за поставени агитационни материали на нерегламентирани места в селата Злато поле, Добрич и Великан. По нея ОИК също е установил нарушение. То се изразява в залепени плакати на ГЕРБ, „Движение ЗАЕДНО за промяна”, „БСП за България“ и „Демократична България – Обединение“. Указанието е за премахване на плакатите.

Шестата е свързана с твърдения за залепени плакати на кандидата за кмет Иво Димов в центъра на квартал „Черноконево“. По нея ОИК не е установил нарушение.

Жалба e подадена и за залепени предизборни материали на Местна коалиция „Ние, гражданите“ върху саксии на площад „Поезия“. Установено е нарушение, залепените 3 стикера са премахнати.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук