Седем димитровградски училища „Заедно в изкуствата и в спорта“

В модул „Изкуства“ се изявяваха ученици на сцената на ОДТ „Апостол Карамитев“

Ученици от седем училища от Димитровград представиха танци, песни и скечове в ОДТ „Апостол Карамитев“. Изпълненията бяха част от Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, която развиват Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието. Целта на програмата е да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи представянето  им в колективни спортове и изкуства.

Изявата на сцената на димитровградския театър бе в модул „Изкуства“, по който училищата сформират занимания по музикално, танцово, театрално и изобразително изкуство. Организатори на представителната изява по модул „Изкуства“ бе Средно училище „Любен Каравелов“. С приветствие към участниците, откри я директорът на школото Валентин Христов.

Последваха изпълнения на младите таланти. Първи на сцената излязоха децата от ОУ „Пенчо Славейков“ –  хор „Славейковци“, с песента „Бяла Коледа“ и танцът на групата за хип-хоп „Стрийт денс“. След това публиката се забавлява с веселия скеч „Дядо Кока Коледа“ на клуб „Селфи“ към ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. ОУ „Алеко Константинов“ представи песента „Честита Коледа“ на вокална формация „Шастливци“ и народен танц на група „Български фолклор“. Учениците от СУ „Любен Каравелов“ се изявиха с танца „Барби настроение“ и песента „Коледна приказка“. ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ представи „Драма клуб“ с „Писмо до Дядо Коледа“. Децата от ОУ „Васил Левски“ изпълниха песента „Зимна радост“ и народният танц „Веселяче“, а ПМГ „Иван Вазов“ – танцът „Тракийки“ и още едно фолклорно изпълнение.

На финала на сцената излязоха всички участници, които заедно с хор „Славейковци“, закриха празника на талантливите млади димитровградчани. За всички тях бяха подготвени награди и грамоти.

Клубове по двата модула – „Изкуства“ и „Спорт“ функционират вече втора година в ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, клуб „Театър 13“ към СУ „Любен Каравелов“, театър „Драма клуб“ към ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и театрално студио при ПМГ „Иван Вазов“.

Традиционните изяви в пеенето са продължение на двата хора по Националната програма към ОУ „Пенчо Славейков“ и ОУ „Алеко Константинов“ и новосформирана вокална група в ОУ „Васил Левски“. Четири клуба по български фолклор са сформирани по Националната програма към училищата в Димитровград. Творческите дейности, които се реализират по програмата, допринасят за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, насърчаване съхраняването и утвърждаването на културните ценности.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук