Седем водещи фирми и три професионални гимназии подписаха меморандум за сътрудничество

Бизнесът и образователните институции обединяват действията си за изграждане на млади и добре обучени специалисти

контакти

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха днес седем водещи фирми от област Хасково и три професионални гимназии, съобщават от Областна администрация. Бизнесът и образователните институции обединяват действията си за привличане и изграждане на млади и добре обучени специалисти със средно образование с успешна реализация по професиите:

  • Машинен монтьор;
  • Електротехник;
  • Техник по автоматизация;
  • Машинен оператор.

Официалната церемония по подписване на Меморандума се състоя в Областна администрация Хасково в присъствието на Областния управител Станислав Дечев, началника на Регионално управление на образованието /РУО/ Христина Боева и директора на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов. Идеята за подписването на Меморандума е на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ в Хасково Стефан Димитров.

Областният управител Станислав Дечев изрази пълната си подкрепа за инициативата и изрази увереността си, че Меморандумът ще бъде работещ документ, който ще позволи на професионалните гимназии да разгърнат потенциала си с помощта на местния бизнес.

„Изключително съм удовлетворен, че идеята на КРИБ Хасково бе приета от фирми с доказано име, устойчиви производства тук и с визия за развитието на региона“, подчерта Станислав Дечев. „Развитието на професионалното образование е мой личен ангажимент, а модернизацията на сектор Образование е приоритет на Правителството и това е видимо от всички стъпки, предприети до сега в тази насока“, обясни областният управител.“ Оттук нататък, всички ние трябва да работим много с родителите и децата, за да ги убедим, че професионалното образование е привлекателно и перспективно, че динамичното развитие на хасковски регион изисква и адекватна професионална подготовка“, обобщи губернаторът на Хасково.

Преди да парафират документа, всички страни в Меморандума дискутираха спецификата на професионалното образование, адектавтостта на професионалните паралелки на динамиката на пазара на труда и перспективите пред местния бизнес.

„Днешният Меморандум е само първа стъпка в процеса на подпомагане на професионалното образование. През следващите месеци предстоят поредица от инициативи, които бизнесът ще предприеме, за да се популяризират сред децата и родителите перспективните производства, които в момента се развиват в региона и които ще позволят на младите хора да се реализират в реалния сектор“, увери председателят на КРИБ. Той благодари на областния управител на Хасково, на представителите на институциите и на учебните заведения за проявеното развиране и за готовността им да работят в екип за преодоляване на кризата на пазара на труда.

Меморандумът за сътрудничество бе подписан от:

„Неохим” АД, представлявано от Димитър Димитров, изпълнителен директор;

„Каменица” АД, представлявано от Пламен Денчев, директор верига на доставки;

„Химмаш” АД, представлявано от Мария Ибришимова, изпълнителен директор;

„Пим” ООД, представлявано от Иван Ангелов, директор производство;

„Донидо” АД, представлявано от Йордан Вълчев, главен изпълнителен директор;

„Скаймонт” ООД, представлявано от Емил Заимов, мениджър продажби;

„Стимекс” ООД, представлявано Георги Герганов, управител,

представители на бизнеса от една страна, и

Професионална гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви” гр. Хасково, представлявана от инж. Георги Славов – директор,

Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Димитровград, представлявана от Румяна Монева – директор,

Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Н. Й. Вапцаров” гр. Хасково, представлявана от Донка Станчева – директор.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук