Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград чества 70 години от създаването си

контакти

Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград чества 70 години от своето създаване, съобщават оттам. По този повод на 18 май в Клуба на дейците на културата ще се проведе Отчетно събрание на организацията.

Концерт на Забавно-духов оркестър в пространството на алеята пред КДК ще бъде поздрава на към всички делегати на форума. Със шествие участниците ще се отправят към паметника на Освободителите, където ще положат венци и цветя, а вечерта в р-т „Москва” ще се състои официалната вечеря, на която ще присъстват гости на сдружението от цялата страна. Очаква се в Димитровград да пристигне и председателят на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, инж. Васил Василев.

Тържествената вечеря ще започне с официална церемония, на която двама деятели на сдружението в Димитровград ще бъдат отличени за съхраняване и популяризиране на ловната дейност. Поздрав към всички членове и гости на сдружението ще отправят Акустично-джаз трио, „Звездица”, „Галаксико” и поп изпълнителката Нелина.

Ловно-рибарското дружество в Димитровград е основано през 1948 г., като до тогава в района са съществували три дружинки – в Черноконево, Раковски и кв. „Васил Коларов”. Новообразуваното дружество се обособява с 16 дружинки с около 560 члена. За председател е избран Димитър Димитров.

Макар земите около Димитровград да са благодатни на дивеч, през 1949 г. е поставено началото на изкуственото му отглеждане и разселване. В Ловния парк край Марица са пуснати трийсетина фазанчета, а през 1960 година птиците са вече 1000. На няколко пъти се донасят зайци от Северна България за подобряване на популацията, като в замяна се изпращат яребици.

През 1956 г. в дружеството вече членуват 30 дружинки, а 5 от тях са на производствен принцип. Членовете наброяват 815 човека, от които 542 ловци, 197 рибари и 72 ловци-риболовци. Тогава за пръв път са приети и 5 жени.

През 1966 г. се осъществява нова реорганизация, с която дружините се обособяват в ловни стопанства с 25 000-30 000 дка площ. В състава на дружеството влизат 16 села и 1 140 члена.

Днес Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград включва 19 дружинки със 750 члена, от които 8 жени. Можем да кажем, че за своята 70 годишна история дружеството има изградени дълбоко вкоренени традиции не само в отглеждането и развъждането на дивеч, а и като семейна история. В състава на дружеството има няколко поколения ловци – дядо, баща и внук, съобщават от организацията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук