БЛАГОДАРНОСТ НА АНТОНИЙ И АТАНАСИЙ ЗА КЛЕЩИТЕ!

Антоновден
контакти

В светогледа на българите Свети Антоний и Свети Атанасий се представят като двама братя близнаци, ковачи. Според една легенда те изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг, празнуват всички ковачи, железари и ножари. Този чуден уред, се ползва и днес, в ерата на кибертехнологиите и помага на много хора по света. Благодарност на Антоний и Атанасий за клещите!

Според народното вярване Свети Антоний, чиито празник отбелязваме на 17 януари, е покровител на чумата и всички болести изобщо. Родил се около 251 г. в Среден Египет. Починал на 105 години около 356 г.

Легендата разказва как една нощ през отворените врати го нападнали всякакви зверове – змии, скорпиони, лъвове, мечки…, които му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче той бил озарен от светлина, която ги излекувала и те изчезнали за миг. Антоний разбрал, че тя е свързана с Исус Христос, който е наблизо. Защо не се появи по-рано, за да ме излекуваш, попитал го той. Аз бях тук, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ти помагам и ще те направя именит по целия свят, отговорил Исус.

След случилото се светецът се преместил от другата страна на река Нил и заживял в изоставена постройка в планината, на която зазидал входовете и изходите. В пълно усамотение и мълчание прекарал 20 години от живота си. За постъпка си бил възнаграден със способността да лекува.

На Антоновден традицията повелява, че жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята“ или „за лелята“, т.е за чумата.

На 17 януари имен ден празнуват Антон, Антония, Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

На Атанасовден, чиито празник отбелязваме на 18 януари, именници са Атанаска, Наско, Насо, Наска, Нася, Наско Танас, Таньо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук