СВЕТЪТ ЛУДНА ПО БИГ БРАДЪР НА ОРУЕЛ, ДИМИТРОВГРАД СЪЩО

контакти

Светът лудна по романа антиутопия1984“ на Джордж Оруел. Продажбите на книгата скочили баснословно в транснационалната компания за електронна търговия „Амазон“ и други подобни интернет магазини. Съобщава се за повишаване на продажбите от 3000 и нагоре процента. Това придвижило романа към първите места по предпочитание. Съответно, намалявали и наличните бройки. Като основна причина за това световните медии посочват разкритията за следене на обществото чрез щатската глобална система „Призма“.

Проверката в Димитровград показа, че и тук „1984“ е търсен. В Градска библиотека „Пеньо Пенев“ казаха, че имат 5 бройки от творбата. В момента обаче всички те са взети от читатели. Не успяха да кажат с точност колко пъти книгата е била заемана в последно време. Причина бе, че някои от изданията са по-стари и не са въведени в базата данни. „Книгата се търси и се чете. В периоди на криза и преходи хората предпочитат такава литература“, каза директорът на институцията Петко Каневски. Хората питат периодично за изданието, а търсенето на моменти е постоянно.

Малко по-различно е положението в книжарница „Знание“. През последната година антиутопията я няма в наличност, нито е търсена или поръчвана. „Имам спомен, че преди време съм я продавал“, коментира консултантът Богдан Христов. Според него, това се дължи на ниските доходи, получавани от хората. Те купували предимно специализирана и детска литература. На пръстите на едната ръка се брояли тези, които всеки месец си купували по едно-две четива. „За Джордж Оруел се заговаря около телевизионните издания на „Биг Брадър“, допълни той.

ЗА „1984“ НАКРАТКО

„1984“ е антиотупичен политически роман, написан през 1948 г. от британския писател. Обърнатите числа на годините представят държавата и провежданото от нея всеобхватно наблюдение години по-късно. Описва се концепцията за Големия брат – всевиждаща анонимна организация, придобила нарицателен характер…По творбата има и филм. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук