Светъл празник: Въведение Богородично – Ден на християнското семейство

контакти

Светъл празник отбелязва днес Българската православна църква. На 21 ноември чества Въведение Богородично, почитан още като Ден на православната християнска младеж и семейство.

Въведение Богородично принадлежи към дванадесетте велики празници. На този ден се почитат благочестивите родители на Дева Мария – Йоаким и Анна, въвели я на тригодишна възраст в храма.Така изпълняват обета да посветят Мария на Бог.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век. Според православната традиция, Въведение Богородично слага началото на Коледните пости. Свързва се с настъпващата зима и очакването на Рождество Христово.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква, от 1929 г. празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук