СВЕТОВЕН ДЕН НА РИБОЛОВА: 12,5 ТОНА РИБА, ИЗЗЕТИ ОТ МРЕЖИ ЗА 6 МЕСЕЦА

Ban-nashДатата 27 юни е обявена като Световен ден на риболова. Отбелязва се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена година по-рано.

От началото на 2016-та досега са иззети близо 12,5 тона риба от мрежи на бракониери. Много голяма част от тях е върната обратно във водата. 2,6 тона е дарена на социални патронажи. Това съобщава, цитиран от Агенция Фокус, Тодор Ангелов, главен директор в Главна дирекция „Рибарство и контрол“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

При намирането на бракониерски мрежи с риба, в зависимост от това дали тя е жива, се връща във водата. Ако рибата е мъртва, но е в прясно състояние, обикновено се дарява на социални домове. Ако рибата е в състояние, в което не може да се консумира от хора, обикновено се дава на екарисаж.

542 акта за установяване на административни нарушения са съставени от началото на годината до сега. В тези случаи сме констатирали нарушения на правилата за риболов така, както са посочени в Закона за рибарство и аквакултури, уточни Ангелов. По думите му, най-често нарушенията са свързани с нерегламентиран стопански риболов във вътрешните водоеми, за които няма разрешен стопански риболов. Разрешен е само любителският. Всякакъв вид ловене на риба с мрежи се наказва от закона, категоричен е директорът.

Той допълни, че има нарушения на правилата за стопанския риболов и в Черно море. 7 361 са констативните протоколи срещу неизвестен извършител. Ангелов поясни, че в Българския риболовен флот, който оперира в Черно море, наброява 1970 риболовни съда, от които 1875 са малки лодки, под 12 метра дължина. В река Дунав, където също има стопански риболов, има 1268 лодки. Това е цял бранш, който осигурява прехрана на хората. Аквакултурните стопанства са 663 в България и дават риба за консумация за 2015 година близо 11 тона, допълни още Ангелов, който отправи поздрав по случай Световния ден на риболова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук