Световен ден на риболова. Омръзна ни от каракуди! Искаме и шаран!

Световният ден на риболова се чества на 27 юни. Празникът започва да се отбелязва през 1985 г. и така вече 33 години. Това става след решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г.

Най-запалените риболовци сигурно ще заметнат въдиците на някоя река или язовир днес, ако не са на работа или ако не се изплашат от кодовете за дъжд. Може да отскочат и до магазина, за някоя скумрия, шаран или цаца, която върви с бира и мач от Световното.

От друга страна, Световният ден на риболова е добър повод да си подновят билетите, ако вече не са го направили. Минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв., напомнят от агенцията по рибарството. Ама и на тях и свързаните с тях институции трябва да се напомни, че е необходимо да ограничат бракониерите. Защото на практикуващи хобито им омръзна да виждат и слушат само жабите като заредят такъмите. Да се надяват просто да им клъвне, а ако нямат билет, да ги глобят за две дребни каракуди! А предната вечер, например, да са минали с мрежата или да пуснат ток, да са обрали хубавите парчета и изплашили останалите. И по-по-предната – пак… Пък после да ти кажат: Билет за проверка!

Щото си е цяло събитие да ти клъвне мечтаният шаран. Мнозина си спомнят преди години как от всеки микроязовир можеха да си хванат прилична риба, с бамбукова пръчка. Сега използват какви ли не похвати, за да подлъжат един от петте останали в малкото язовирче шарана да клъвне. То не са потъващи, плаващи корди, монтаж на косъм, с конец, без конец, повдигачи за стръвта, протеинови топчета, аромати, три кофи захранка, ровене в интернет за новостите, часове подготовка и пари на вятъра!

Не забравяйте, че отговорният риболов е гаранция за бъдещето на целия сектор, допълват от агенцията по рибарството. С две думи – обръщат се към рибарите. Трябва да им се напомни обаче, че рибата се вмирисва от главата! Иначе, честит празник и наслука!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук