Световен ден на ненасилието: Започва годината на Махатма Ганди

От днес в целия свят започва Годината на Махатма Ганди – признат за една от трите най-влиятелни личности на Второто хилядолетие. Поводът е 150 години от рождението му, които се навършват на 2 октомври 2019 година. Няма друг човек на нашата земя, който да е обединил стотици милиони хора от различни религии и етноси, бедни и богати, недокосваеми и махараджи и е извоювал по мирен път Независимостта на съвременна Индия. Затова 11 година вече 2 октомври е Световен ден на ненасилието.

За мен политик като Махатма Ганди може да се роди и оформи единствено и само в Индия. Именно защото основният първоизточник на неговата националноосвободителна стратегия, на неговата житейска и политическа философия е това древно знание. Всичко това се съдържа в епитета, който самите индийци са му дали – „Махатма“. Те неслучайно го наричат Махатма. Превеждаме често това като „велика душа“, но има лек нюанс. Ганди е този, който притежава разгърнат реализиран вътрешен Аз. Реализирал истинската същност на човека…, коментира пред БНТ проф. Милена Братоева от специалност „Индология“ в Софийския университет.

Мохандас Карамчанд Ганди /Махатма/ е роден на 2 октомври 1896 г. в Порбандар, Британска Индия. Индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“. Ганди получава международна известност със своята концепция за ненасилствени протести за постигане на политически цели.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук