Световен ден на децата: Расте броят на живеещите в бедност

На карта е заложено бъдещето на цяло поколение, заявява УНИЦЕФ

Броят на децата, живеещи в бедност по различни причини, които нямат достъп до образование, здравни грижи, жилище, пълноценна храна, хигиенни условия и вода, е скочил с 15% в световен мащаб и бележи ръст от 150 милиона деца към средата на 2020 г. Това информират от УНИЦЕФ, по повод Световния ден на детето, публикувайки доклад, свързан със сериозните последици за децата от пандемията на COVID-19.

Световният ден на детето се отбелязва на 20 ноември. На тази дата през 1959 г. на Общото събрание на ООН е приета Декларация за правата на детето, в която основният принцип е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!” На 20 ноември през 1989 г. е приета Конвенцията за правата на детето, в която е въплътен духът на международната солидарност за зачитане и за спазване на детските права.

Най-голямата заплаха за децата се дължи на нарушения достъп до основни услуги и на неимоверния ръст на бедността. Колкото по-дълго продължава кризата, толкова повече се задълбочава въздействието ѝ върху образованието, здравеопазването, пълноценното хранене и благоденствието на децата. На карта е заложено бъдещето на цяло поколение, заявява изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Докладът сочи, че свързаният с COVID-19 затруднен достъп до жизненоважни здравни и социални услуги за деца представлява най-сериозната заплаха за тях. В текста са използвани данни от проучвания на УНИЦЕФ в 140 държави. Отбелязва се, че около една трета от държавите, чиято ситуация е анализирана, отбелязват спад от над 10% в обхвата на здравни услуги. Сериозна причина за това е страхът от заразяване.

С 40% е спаднал обхватът на услугите за пълноценно хранене за жени и деца в 135 държави. Към октомври 2020 г. 265 милиона деца по света не получават храната си от училище. Възможно е повече от 250 милиона деца под петгодишна възраст да не се възползват от жизненоважните програми за добавки с витамин А.

През септември 2020 г. 65 държави отбелязват спад в домашните посещения на социалните работници, в сравнение със същия период през предходната година.

Към ноември 2020 г. 572 милиона ученици от 30 държави са засегнати от национални мерки за пълно прекратяване на присъствените занятия. Това са 33% от общия брой на учениците по света.

Възможно е в хода на 12-месечния период на силно ограничен достъп до услуги и ръст на недохранването още 2 милиона деца да изгубят живота си, а броят на мъртвородените да се увеличи с 200 хиляди.

Още 6 до 7 милиона деца под петгодишна възраст се очаква да станат жертва на линеене и тежко недохранване през 2020 г. Това представлява ръст от 14%, който ще доведе до още над 10 хиляди смъртни случая на месец сред децата. По-голямата част от последните ще бъдат в Тропическа Африка и Южна Азия.

Призивът е властите и партньорите в частния сектор да чуят гласа на децата и да превърнат потребностите им в свой приоритет. Сега оформяме представите си за едно различно бъдеще, обнадеждени, че светът след пандемията ще е различен. Именно в този момент децата следва да бъдат поставени на първо място, апелира Хенриета Фор.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук