СВЕТИ СТЕФАН – ПРЪВ МЪЧЕНИК ЗА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА

контакти

Почитта към Свети Стефан е голяма, защото се смята за първия мъченик за християнската вяра. Той бил убит с камъни през 35 г. пред стените на Йерусалим. Паметта му се отбелязва от Православната църква на 27 декември, три дни след Рождество Христово.

Светецът бил първи служител в образуващата се в Йерусалим християнска общност. В нея влизали хора от всички среди. Юдеите завидели, оклеветили Свети Стефан и го пребили с камъни. Докато предавал духа си на Бога, той се обърнал към него с молитви да не им зачита този грях.

Стефановден е последният за годината християнски празник. Един от основните обичаи е ладуването, на който момите се събират и гадаят заедно за женитба. Те правят китки, привързват към тях нещо свое и ги потапят в менче с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките и нарича за женитба и щастлив семеен живот. По традиция, млади семейства ходят на гости на кумове, кръстници или родители, като на трапезата се слагат местния ястия.

Празник имат хората с имена Стефан, Стефка и производните им, сред които Стефчо, Стоян, Стояна, Стефания, Таньо и др. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук