Свети Атанас гони зимата, вика лятото

контакти

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, отива в планината на своя бял кон и се провиква: Иди си, зимо, идвай лято. Затова и празникът е известен като Среди зима, считайки, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Атансовден се отбелязва на 18 януари, когато се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Роден през 295 г., на 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и други болести.

На 18 януари празник имат Атанас, Атанаска, Наско, Таньо, Живко, Живка, Тина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук