СВЕТИ АНТОНИЙ ПОСТИГА СВЯТОСТ, СЛЕД ДЪЛГА ДУХОВНА БОРБА

Свети Антоний постига святост, след дългогодишна духовна борба и бил удостоен от Бога с дарбата на лекува. Православната църква почита паметта му на 17 януари, когато се отбелязва Антоновден.

Светецът е роден през 251 г. в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак съвсем млад, той раздава наследството си на бедни и се оттегля от светския живот. Доживял до 105-годишна възраст, почива на 17 януари 356 г. Малко преди смъртта си, взема участие в борбата на Църквата срещу арианската ерес. Побеждава еретиците в открит диспут, проведен в Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

Според народните представи, Антоновден е време за предпазване от болести. На места на този ден се правят ритуали за да бяга „лелята“, имайки предвид чумата. По традиция, жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката…

На 17 януари празник имат Антон, Антония, Антоан, Антоанета, Андон, Андония, Дончо, Донка, Доника, Тончо, Тонка, Тони, Томас и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук