МОЛЕБЕН НА ПЛОЩАД „БЪЛГАРИЯ“. ОТЕЦ ГЕОРГИ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

Димитровден
контакти

В навечерието на Димитровден посрещнахме мощите на Светите праведни Йоаким и Анна, които бяха донесени от пловдивския митрополит Николай на площад „България”. Двойката светци се смятат за родители на Пресвета Богородица.

Програмата започна с молебен на сцената пред общината. Състоя се официалната церемония по връчването на званието „Почетен гражданин” на Димитровград на Отец Георги Тодев, който е свещеник в храм „Свети Димитър” и архиерейски наместник на Хасковската духовна околия. Той получи от председателя на Общинския съвет Стефан Димитров удостоверение и почетен знак. Церемонията уважиха градоначалникът Иво Димов, областният управител Ирена Узунова, общински съветници.

След молебена събралото се множество потегли в литийно шествие по бул. „Раковски” до църквата, където се отслужи литургия.

Мощите ще бъдат в православния димитровградски храм до 29 октомври, за да могат всички желаещи да се докоснат до тях.

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър. Той е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун той открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение следващият император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър идва и снегът“ .

На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук