СВАЛИХА ИМУНИТЕТА НА КАНИДАТ-КМЕТ НА УЗУНДЖОВО, РАЗСЛЕДВАТ ГО ЗА КУПЕН ВОТ

контакти

Централната избирателна комисия /ЦИК/ даде разрешение за задържане и привличане като обвиняем на Деян Ванчев, кандидат за кмет на хасковското село Узунджово. Това стана, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета, тъй като Районна прокуратура Хасково провежда досъдебно производство за организиране на купуване на гласове.

От ЦИК уточниха, че решението все още не е качено на официалния им сайт, но това предстои да стане, като то се оформя технически.

Разследването е за това, че през месец септември и първата половина на месец октомври 2015 г. в Хасково чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел лицата да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

От събраните в хода на разследването доказателства е установено, че Деян Ванчев – кандидат за кмет на с.Узунджово, издигнат от коалиция, е извършил престъпление по чл. 167, ал.5, вр. ал.2, вр. чл. 26, ал.1 НК. В периода от края на м.септември 2015 г. до 13.10.2015 г. при условията на продължавано престъпление Ванчев е предложил на едно лице сумата от 30 лева и е дал на други 5 лица сумата от по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Установено е също, че в края на месец септември 2015 г. Деян Ванчев е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, притежаващи активно избирателно право, с цел да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция – престъпление по чл.167, ал.5, вр. ал.4, вр. чл. 26, ал.1 НК. Вижте повече тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук