Само в 36 общини медицинските сестри в детски градини получават договорените заплати

Липсата на логика в стандартите или нормативната уредба води до разминаване във възнагражденията, казва Виолета Желева

контакти

Само в 36 общини е достигната основна заплата от 900 лева за медицински професионалисти в здравни кабинети в детски градини и ясли. Това е признал министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след въпрос на народния представител Виолета Желева, по време на парламентарния контрол. Информацията тя публикува на фейсбук страницата си и я потърсихме за допълнителни подробности.

С Колективен трудов договор, подписан в отрасъл „Здравеопазване“ още в началото на ноември 2018 г., е договорено основно възнаграждение за работещите в детско и училищно здравеопазване в размер на 900 лева.

Година и половина по-късно, в някои общини от област Хасково, включително и в областния град, така договореният минимален размер на трудовото възнаграждение не е достигнат.

Анализирайки нормативната уредба, установих, че дори след направеното увеличение на стандартите през 2019 и 2020 година, това е невъзможно без дофинансиране от общините, когато се касае за здравни кабинети и яслени групи в детски градини, коментира Желева.

Например, ако се спазва нормативната уредба, касаеща здравен кабинет в детска градина, държавата ще отпусне брутна сума за един медицински специалист в размер на около 875 лева на месец, която следва да покрие разходите за заплати, осигуровки, обезщетения и издръжка на здравния кабинет. Тези средства са недостатъчни дори и за получаването на минимална работна заплата. Сходно е положението и с медицинските сестри, работещи в яслени групи в детски градини.

Министър Ананиев прехвърля отговорността на общините, заявявайки, че те също трябва да дофинансират, без да отчита, че някои от тях нямат възможност да го правят.

Преди това, пък, обяснява, че Министерството на здравеопазването няма думата, защото стандартите се определят от Министерството на финансите. Това е само наполовина вярно, защото стандартите се разработват и предлагат от съответния министър. Въпреки това, отново получихме уверение, че ще се направи предложение за актуализиране на стандартите и то по-смело, каквото и да означава това… Дано пак да не се окаже, че всичко е с пожелателен характер и специалистите действително да получат приетото в колективния договор възнаграждение, посочва Виолета Желева.

Според нея, основният проблем идва и оттам, че няма никаква логика в стандартите, съпоставени с нормативната уредба. Иначе казано, медицински сестри, в здравен кабинет и яслена група в детска градина, трябва да обслужват много повече деца от допустимите по наредба, за да вземат 900 лева заплата. Крайно време е да се коригират подобни разминавания, подчертава народният представител.

Въпросът на Виолета Желева по темата и отговорът на Кирил Ананиев, вижте във видеото:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук