Само в Димитровград в региона подписват общински Колективен договор в образованието

контакти

Димитровград е единствената община в региона, в която от години се подписва общински Колективен трудов договор (КТД) в сферата на образованието, като тристранно сътрудничество между кмета, синдикатите и работодателите, което дава допълнителна стабилност. Тя е и сред малкото общини в страната, които подписват подобен документ на такова равнище.

Това стана ясно при подписването на поредния КТД между страните. При парафирането участваха кметът на Димитровград Иво Димов, представителите на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ Донка Вълева, Регионален синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иванка Янчева,  Съюза на работодателите в системата на предучилищното и училищното образование в България – секция Димитровград. На събитието бе и областният координатор на КНСБ Веселин Тодоров.

Предишният общински КТД бе в сила от 01.01. 2021 г., за срок от две години. Сегашният, със задна дата, е в сила от 01.01.2023 г., отново за две години, като е оставена възможност за корекции, ако е необходима, при взаимна договореност.

Много е важно, че в системата на образованието запазваме конструктивния социален диалог със синдикатите и развиваме добро партньорство на местно ниво. Това е един постоянен процес, който се стремим да надграждаме. В това отношение Колективният трудов договор е много важен, коментира кметът Иво Димов.

Той подчерта, че по-голямата част от образователна инфраструктура в общината е обновена. В годините назад е направено така, че да са създадени всички условия за учителите и децата, за да има нормална дейност и добри резултати. Градоначалникът допълни още, че в случая КТД е важен и заради удължителния бюджет и липсата на прогнозируемост и предвидимост, като предпоставка за дългосрочно планиране.

Община Димитровград, в лицето на кмета Иво Димов е една от малкото, която подписва КТД на общинско ниво, заяви Иванка Янчева. Той е пореден. Откакто работя в синдикалната организация, в Община Димитровград винаги са се подписвали колективни трудови договори, каза Донка Вълева, като допълни, че винаги се е работело в разбирателство с общинска администрация.

Този Колективен трудов договор е благодарение на прекрасния тристранен диалог между синдикатите, работодателите и кмета. Той не е просто преповторен или преподписан отраслов КТД. Напротив, това е един от малкото КТД на ниво община в страната, които надграждат отрасловия. Като областен координатор на КНСБ мога да кажа, че в нашата област това е първият и единствен за момента КТД. Надявам се да има и други. Днес показваме на всички  в областта и държавата как би могъл да функционира тристранният диалог и до какви резултати може да доведе.

В общинския КТД са гарантирани достигнатите размери на заплатите на работещите в системата на образованието, условията на труд, заплащането, професионалното развитие и квалификация, работното време, отпуските. В него се запазват договорените социални придобивки на работещите в сферата на образованието в община Димитровград. Сред тях – по-висок размер на сумите за втора и трета професионална квалификационна степен, спрямо договореното в националния КТД; по-висок размер на сумите за лекторски час, спрямо националния КТД, като в настоящия общински договор те са завишени; ваучерите за безплатна храна – 2 лева дневно за педагогически персонал, 2.5 лева за непедагогическия в детските градини и подготвителните групи в училище. Голямо преимущество е, че Община Димитровград изплаща разходите за транспорт от местоживеене до месторабота на работещите в общинските училища и детските градини, като за междуселищните пътувания на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в рамките на общината те се поемат на 100% от разходите за транспорт на стойността на абонаментните карти. За пътуване в рамките на града до и от кварталите Общината подпомага транспортните разходи в размер на 50% от стройността на картата. За непедагогическия персонал в детските градини и училищата са гарантирани допълнителни два дни отпуск и др.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук