САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЗА ЗДРАВЕ ГУБЯТ ПРАВА, АКО НЕ ПОДАДАТ ОБРАЗЕЦ 7

контакти

Лицата, които се осигуряват за здраве сами, задължително подават в НАП декларация Образец 7. В противен случай те ще се окажат с прекъснати здравноосигурителни права след време, предупреждават от Приходната агенция.

Декларацията се подава еднократно. Тя се попълва от всички, за които е възникнало задължение да внасят лично за своя сметка здравните си осигуровки. Такива са например трайно безработните, домакините, студентите над 26 години. Формулярът се подава най-късно до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който едно лице е започнало да се осигурява само. Например, ако е останало безработно на 1 май, до 25 юни то трябва да подаде в НАП въпросната декларация. Също в срок до 25-то число на месеца се плаща и самата вноска за здраве, чийто размер през 2013 година остава непроменен – поне 16,80 лв. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП. Също там, в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

Подробности, както и помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки,  клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук